Ο τρόπος μαγειρέματος συνδέεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ

2BB1B4D5AD02CF909353AC2E0E4E2FA4.jpg

  Το μαγείρεμα του κρέατος στο φούρνο, το γκρίλ ή το τηγάνι παράγει χημικές ουσίες που ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως όταν οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά αλληλεπιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζονται ουσίες που επηρεάζουν τη χημεία του εγκεφάλου, τα λεγόμενα «προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης»- AGE. Η αλληλεπίδραση αυτή μπορεί να γίνει τόσο φυσικά όσο στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Οι επιστήμονες, από την Ιατρική Σχολή του Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, μελέτησαν τις επιπτώσεις των AGE σε ποντίκια και ανθρώπους.

Τα πειράματα στα ποντίκια έδειξαν πως τα AGE οδηγούν στο σχηματισμό μιας πρωτεΐνης που συνδέεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, ενώ τα ποντίκια που είχαν διατροφή «φτωχή» στις ουσίες αυτές, απέτρεψαν τον σχηματισμό της πρωτεΐνης.

Στους ανθρώπους, βραχυπρόθεσμη ανάλυση ατόμων άνω των 60 έδειξε ένα σύνδεσμο μεταξύ των υψηλών επιπέδων των AGE στο αίμα και τη φθορά των γνωστικών διαδικασιών.

Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

«Η θεραπεία του Αλτσχάιμερ παραμένει μακρινή ελπίδα, οπότε οι προσπάθειες αποτροπής της εμφάνισης της νόσου είναι πολύ σημαντικές. Ωστόσο η μελέτη αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί προτροπή σε περαιτέρω έρευνα και όχι πηγή εξαγωγής συμπερασμάτων», σημειώνει στο BBC π καθηγητής ιατρικής στο University College London, Derek Hill.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *