«Ο Σαλμάς ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα»

 
«Ότι ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα» με τα όσα δήλωσε περί «τεχνητής» έλλειψης φαρμάκων, κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μ. Σαλμά, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοαποθηκάριων.


Ειδικότερα, ο ΠΣΦ σημειώνει ότι οι ελλείψεις δεν οφείλονται στις εξαγωγές, ενώ αναφέρει ότι προκαλεί εντύπωση η εμμονή του υπουργού να υποβαθμίζει, συνεχώς, τις ευθύνες των βιομηχανιών..

Μεταξύ άλλων ο Σύλλογος ζητά επίσης να τιμωρηθούν άμεσα όσοι παρανόμησαν, ώστε να μη λοιδορούνται δύο κλάδοι που στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ.

Η απάντηση του ΠΣΦ στις δηλώσεις του κ. Σαλμά στον ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ» έχει ως εξής:

«Οι ελλείψεις δεν οφείλονται στις εξαγωγές. Τούτο άλλωστε διαπιστώνεται και από το δελτίο τύπου του ΕΟΦ. Ανεξαρτήτως τούτου, όσοι παρανόμησαν (φαρμακαποθήκες και φαρμακεία) καλύτερο είναι να τιμωρηθούν άμεσα, παρά να λοιδορούνται δυο κλάδοι, οι οποίοι στηρίζουν τον ημιθανή ΕΟΠΥΥ.

Εντύπωση προκαλεί η εμμονή του Υπουργού να υποβαθμίζει συνεχώς τη συμμετοχή της βιομηχανίας στη δημιουργία ελλείψεων. Άλλωστε αυτήν την άποψη του την μετουσίωσε σε πράξη τιμωρώντας “παραδειγματικά” 8 πολυεθνικές εταιρείες που βρέθηκαν να προμηθεύουν με μειωμένες ποσότητες με το «εξοντωτικό» πρόστιμο των 5.000 ευρώ σε καθεμία απ αυτές, όταν ταυτοχρόνως στέλνει σωρηδόν ελέγχους σε φαρμακεία και φ/θηκες.

Για πολλοστή φορά θα υπενθυμίσουμε ότι ο ΠΣΦ ήταν αυτός που κατήγγειλε τις παράνομες πρακτικές δυο φ/θηκων και κάποιων φαρμακείων και πίεσε την πολιτεία για τη δημιουργία ελέγχων. Συνέπεια τούτου δε θα επιτρέψουμε την τακτική της “λάσπης στον ανεμιστήρα” κατά των 125 μελών μας, σε κανέναν όσο ισχυρός κι αν αισθάνεται.

Ηθικός αυτουργός των εξαγωγών των φαρμακείων είναι η πολιτεία και οι βιομηχανίες με την πρακτική που τόσα χρόνια ακολουθούν, παρότι τους είχαμε προειδοποιήσει σχετικά εδώ και 2 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, αλήθεια ποιος πουλούσε 70 ή 80 τεμάχια σε ένα φαρμακείο όταν την ίδια στιγμή σε φ/θηκες που εφοδιάζουν 500 φαρμακεία έστελνε 2-3 κουτάκια, αν όχι η βιομηχανία; Αλήθεια ποιος εξαθλίωσε τα φαρμακεία αφήνοντας τα απλήρωτα επί 4 μήνες και μειώνοντας συνεχώς τα ίδια κεφάλαια τους με αλλεπάλληλες (και συχνά αλλοπρόσαλλες) μειώσεις τιμών, οδηγώντας τα στον προθάλαμο του Κορυδαλλού, αν όχι η πολιτεία;

Μιας και περί ελλείψεων ο λόγος, ας μας πει ο κ. Υπουργός αν οι φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία είναι υπεύθυνοι για τις αιτήσεις απόσυρσης που κατατίθενται στον ΕΟΦ, αν αυτοί είναι που εκβιάζουν τους ασθενείς απαιτώντας προκαταβολικές πληρωμές. Ας μας πει αν ο νόμος που ο ίδιος θέσπισε περί δίμηνης πίστωσης, τηρείται από τις βιομηχανίες και τέλος ας μας πει γιατί καθημερινά γίνονται διορθώσεις “εν κρυπτώ” στο δελτίο τιμών και όχι νέες αναρτήσεις αυτού. Τέλος, ας μας πει αν προτίθεται να ελέγξει τη βιομηχανία για μια σωρεία παραβατικών συμπεριφορών της (ελλιπής εφοδιασμός, εφαρμογή ποσοστώσεων, μειωμένες πιστώσεις κ.λπ.) ή αν είναι στα πλαίσια του “στρατηγικού σχεδιασμού του” ο αφανισμός 12.000 Ελληνικών φαρμακείων και 125 Ελληνικών φαρμακαποθηκών και η άνευ όρων παράδοση της αγοράς σε 15-20 πολυεθνικούς ομίλους».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *