Ο ρόλος των γονιών απέναντι σε παχύσαρκο παιδί

200EE94EAAABCDF999AE2B79D3FEC96E.jpg

  Ίσως, το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να κάνουν οι γονείς για το βάρος ενός παχύσαρκου παιδιού, είναι να αποδεχτούν ότι το επιπλέον βάρος αποτελεί πρόβλημα υγείας για το παιδί και χρήζει άμεσης επίλυσης.

Οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας. Πολύ συχνά οι γονείς, ιδιαίτερα αυτοί που είναι και οι ίδιοι παχύσαρκοι, θεωρούν το βάρος του παιδιού τους φυσιολογικό, ενώ, στην πραγματικότητα, αυτό είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Οι γονείς για να αναγνωρίσουν το υπερβάλλον βάρος του παιδιού τους οφείλουν να παρακολουθούν τακτικά την ανάπτυξη του παιδιού, με τη συμβολή του παιδιάτρου και χρησιμοποιώντας τις καμπύλες ανάπτυξης. Διατηρώντας ένα αρχείο της πορείας του βάρους, ύψους και ΔΜΣ του παιδιού ο γονιός μπορεί να ελέγχει αν υπάρχει κάποια «έκρηξη» στην ανάπτυξη του παιδιού και, με αυτόν τον τρόπο, να προλάβει ακόμα και την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Κάθε γονιός θα πρέπει να γνωρίζει ότι το επιπλέον βάρος του παιδιού, είναι αποτέλεσμα της διαφοράς ανάμεσα στην πρόσληψη θερμίδων και στην κατανάλωσή τους, το λεγόμενο θετικό ισοζύγιο ενέργειας. Ο ίδιος, ως υποστηρικτής της προσπάθειας ελέγχου βάρους, μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στο να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, λειτουργώντας ως πρότυπο για το παιδί και παρέχοντάς του την απαραίτητη υποστήριξη και καθοδήγηση.

Διαβάστε μερικές βασικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο του βάρους του παιδιού σας…

– Δημιουργήστε ένα ήρεμο, ευχάριστο και ασφαλές περιβάλλον κατά τη διάρκεια του φαγητού.

– Φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι υγιεινά σνακ, μικρής ενεργειακής πυκνότητας (π.χ. φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, ποπ κορν χωρίς βούτυρο), αντί για γλυκίσματα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.

– Αποφύγετε να ασκείτε πίεση σε θέματα διατροφής π.χ. «φάε τη σαλάτα σου», «μη φας παγωτό» κ.ά.

– Επιβραβεύστε σωστά το παιδί σας. Η επιβράβευση πρέπει να είναι λεκτική «Συγχαρητήρια! Έφαγες το σπανακόρυζο. Θα γίνεις δυνατός/ή σαν το Ποπάϋ» και όχι υλική «Φάε το σπανακόρυζο για να σου αγοράσω τα αγαπημένα σου αυτοκόλλητα».

– Βοηθήστε το παιδί σας να εξοικειωθεί με νέα τρόφιμα, έχοντάς τα συχνά διαθέσιμα και δείχνοντας πόσο τα απολαμβάνετε και εσείς οι ίδιοι.

– Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι φυσικά δραστήριο και να μειώσει το χρόνο που ξοδεύει μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή.

– Φροντίστε να τρώτε τακτικά μαζί με το παιδί σας και μην παραμελείτε τα οικογενειακά γεύματα.

– Συζητήστε με το παιδί σας πώς νιώθει σχετικά με το βάρος του και παρέχετέ του υποστήριξη, ενθάρρυνση και αποδοχή.

– Αποφύγετε τη διάκριση των τροφίμων σε «καλά» και «κακά». Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές, αλλά καλές και κακές διατροφικές συνήθειες.

– Λειτουργήστε ως πρότυπο που θα μιμηθεί το παιδί σας, ακολουθώντας και εσείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, φυσιολογικές ώρες ύπνου, επαρκή φυσική δραστηριότητα κ.ά.

– Σχεδιάστε τα γεύματά του παιδιού σας με τρόφιμα από τις περισσότερες ομάδες τροφίμων.

– Φροντίστε να βρίσκεστε σε επαφή με το φιλικό και σχολικό περιβάλλον του παιδιού σας, καθώς τα άλλα παιδιά συχνά λειτουργούν ως πρότυπα.

– Να ξέρετε ότι, είναι επιστημονικά αναγνωρισμένο ότι, τα παιδιά που τρώνε δείπνο με τις οικογένειές τους πάνω από πέντε φορές την εβδομάδα, κοιμούνται τουλάχιστον 10,5 ώρες κάθε βράδυ και παρακολουθούν λιγότερο από δύο ώρες τηλεόραση ημερησίως, έχουν 40% λιγότερο πιθανότητες να είναι παχύσαρκα από τα παιδιά που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες.

Πηγή: mednutrition.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *