Ο μύθος πως το τσιγάρο ηρεμεί τα νεύρα

29958C057974AA1E840DE5ECEBFD201B.jpg

  Οι καπνιστές έχουν περίπου 70% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με όσα αναφέρει μια πρόσφατη έρευνα.

Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο University College London υποστηρίζει, ότι η διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας για τον οργανισμό, μπορεί να βοηθήσει τους καπνιστές να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα αυτά και ως εκ τούτου να βελτιώσουν την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης που αναφέρθηκαν από μακροχρόνια πρώην καπνιστές διέφεραν σημαντικά από αυτά ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ στη ζωή τους. Ακόμη, ήταν σημαντικά χαμηλότερα από αυτά πρόσφατων καπνιστών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 6.500 άνθρωποι ηλικίας άνω των 40 ετών.

Σύμφωνα με αυτή, το 18,3% των καπνιστών δήλωσε ότι υποφέρει από κατάθλιψη και άγχος, σε σχέση με ένα 10& στους μη καπνιστές και ένα 11.3% στους πρώην καπνιστές.

Η έρευνα περιγράφεται ως η πρώτη του είδους τους που συγκρίνει την επικράτηση του άγχους και της κατάθλιψης στους καπνιστές, μη καπνιστές και στους μακροχρόνια πρώην καπνιστές (που είχαν κόψει το τσιγάρο πάνω από ένα χρόνο).

Τα ευρήματα αυτά καταρρίπτουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη, ότι το τσιγάρο βοηθά στην ανακούφιση από το στρες.

«Η μελέτη μας έδειξε, ότι οι μακροχρόνια πρώην καπνιστές έχουν παρόμοια επικράτηση άγχους και κατάθλιψης σε σχέση με τους μη καπνιστές και σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με τους καπνιστές» εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας της υγείας στο UCL, Robert West.

«Η διακοπή του καπνίσματος θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη βελτίωση, όχι μόνο της σωματικής/φυσικής υγείας, αλλά και της ψυχικής υγείας» είπε ακόμη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *