Ο καπνός προκαλεί βλάβες στις αρτηρίες των παιδιών

1C9C3A06887CA27B0348E15CD4803FC3.jpg

  Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί βλάβη διαρκείας στις αρτηρίες των παιδιών, πρόωρη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων τους κατά περισσότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Η ζημιά -η σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων- αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού στην ενήλικη ζωή τους, τονίζουν οι ερευνητές.

Στη μελέτη τους, με δείγμα 2.000 παιδιά ηλικίας από τριών έως 18 ετών, η βλάβη εντοπίστηκε όταν κάπνιζαν και οι δύο γονείς.

Οι ειδικοί λένε πως δεν υπάρχει «ασφαλές» επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.

Η έρευνα, που έγινε στη Φινλανδία και την Αυστραλία, αποτυπώνει τις επιπτώσεις του να μεγαλώνει ένα παιδί σε ένα σπίτι με καπνιστές, παρότι, σημειώνει το BBC, είναι αδύνατο να αποκλείσει κανείς πλήρως και άλλους παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στο αποτέλεσμα αυτό.

Η έρευνα κατέγραψε- με εξετάσεις με υπέρηχους- πώς τα παιδιά, των οποίων και οι δύο γονείς κάπνιζαν, εμφάνισαν αλλαγές στα τοιχώματα μιας αρτηρίας που «τρέχει» από τον λαιμό προς το κεφάλι.

Οι ερευνητές τονίζουν πως παρότι οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες σε εκείνη τη φάση της μελέτης, ήταν σημαντικές και ανιχνεύσιμες περίπου είκοσι χρόνια αργότερα, όταν τα παιδιά έφταναν στην ενηλικίωση.

«Η μελέτη μας δείχνει πως η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα στην παιδική ηλικία προκαλεί άμεση και ανεπίστρεπτη βλάβης τη δομή των αρτηριών», σημειώνει η Δρ Seana Gall, από το Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, μία εκ των ερευνητών.

«Οι γονείς, ακόμα και όσοι σχεδιάζουν να γίνουν γονείς, θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα. Αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει την υγεία τους αλλά θα προστατεύσει και την υγεία των παιδιών τους στο μέλλον», πρόσθεσε μιλώντας στο BBC.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *