Ο εγκέφαλος προτιμά την ηρεμία της εξοχής

CADAFBB7C07B48577C0A8C8FF597F498.jpg

  Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Exeter αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλός μας είναι «καλωδιωμένος» έτσι ώστε να αναζητάμε την ηρεμία της φύσης παρά τη σύγχυση του αστικού τοπίου, ακόμα και αν έχουμε ζήσει σε όλη μας τη ζωή σε πόλεις.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι ζούσαν για εκατοντάδες χρόνια κοντά στη φύση ή στο ότι ο εγκέφαλός μας δεν είναι εξοπλισμένος, έτσι ώστε να τα βγάζει πέρα με την τεράστια ποσότητα ερεθισμάτων, με την οποία έρχεται αντιμέτωπος στις μεγαλουπόλεις.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την μαγνητική απεικόνιση εγκεφάλου για να καταγράψουν τη δραστηριότητα των νευρώνων μιας ομάδας εθελοντών, οι οποίοι έβλεπαν πότε εικόνες αστικών τοπίων και πότε φωτογραφίες από τη φύση.

Μπροστά στη θέα ειδυλλιακών εικόνων από τη φύση, ενεργοποιούνταν το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηρεμία και τη γαλήνη. Αντίθετα, στη θέα εικόνων από τη ζωή στις μεγαλουπόλεις, δραστηριοποιούνταν –και μάλιστα με καθυστέρηση- η περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με την επεξεργασία πολύπλοκων οπτικών ερεθισμάτων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, ο εγκέφαλος να προσπαθεί να «σκανάρει» την εικόνα, προκειμένου να βγάλει νόημα από όλα όσα έβλεπε και να καταφέρει να επεξεργαστεί το πλήθος των πληροφοριών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με σύγχυση και αίσθημα ανησυχίας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «The Independent».

Ο δρ. Ian Frampton, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Exeter σχολίασε: «Όταν κοιτάμε αστικά περιβάλλοντα, ο εγκέφαλος κάνει πολλή δουλειά, γιατί δεν καταλαβαίνει τι είναι αυτό που βλέπει. Ο εγκέφαλος δεν έχει μια άμεση και φυσική αντίδραση, επομένως έχει να κάνει πολλές διεργασίες. Ακόμα και αν κάποιος έχει ζήσει σε όλη του τη ζωή σε πόλη, ο εγκέφαλος φαίνεται να μην γνωρίζει τι ακριβώς να κάνει με όλη αυτήν την πληροφορία και αναγκάζεται να καταφύγει στην οπτική επεξεργασία».

Όταν ο εγκέφαλος είναι μπερδεμένος και ανήσυχος μπορεί να οδηγηθούμε σε επιθετική συμπεριφορά, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *