Ο διαβήτης μετά την εμμηνόπαυση σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού

 
Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να έχουν 27% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, υποστηρίζει διεθνής ερευνητική ομάδα με μελέτη της που δημοσιεύεται στο «British Journal of Cancer».


Σαράντα επιμέρους μελέτες στις οποίες αξιολογήθηκαν 56.000 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού έδειξαν σαφή σχέση της νόσου με τον διαβήτη τύπου 2 σε μετα-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν, βέβαια, ότι ένας επιβαρρυντικός παράγοντας είναι σίγουρα η παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται άμεσα με τον διαβήτη.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας Peter Boyle, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Δεν ξέρουμε ακόμα τους μηχανισμούς πίσω από τους οποίους ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Αυτό, όμως, που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να διατηρούν ένα υγιές βάρος, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σε γενικές γραμμές, η παχυσαρκία- η οποία σαφώς συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2- μπορεί να σχετίζεται και με διαταραχές στην ορμονική δραστηριότητα, οι οποίες να οδηγούν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με την Ledwick Martin, νοσηλεύτρια, «από αυτή τη μελέτη δεν είναι απόλυτα σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του διαβήτη και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η παχυσαρκία σχετίζεται τόσο με τον διαβήτη τύπου 2 όσο και με τον καρκίνο του μαστού».

Πηγή: cosmedic.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *