Ο αντικαταστάτης της ζάχαρης που δεν παχαίνει

 
Η στέβια έγινε γνωστή τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, σαν ένα φυσικό γλυκαντικό που μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη. Βασικό της προσόν είναι ότι είναι πέντε φορές πιο γλυκιά χωρίς όμως να παχαίνει.


Αν και η καλλιέργειά της έχει αρχίσει να προωθείται, η αποδοχή από το κοινό είναι «μουδιασμένη» εξαιτίας της δυσκολίας πολλών να συνηθίσουν την ιδιαίτερη γεύση της.

«Έτσι όπως είναι σήμερα η γεύση της στέβιας δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως τη ζάχαρη. Αυτή η ξεχωριστή και ιδιόμορφη γεύση δεν αρέσει σε πολλούς που τη δοκιμάζουν. Ανεξαρτήτου γεύσης, η στέβια έχει μηδαμινές θερμίδες και μας δίνει ένα επιπλέον ‘όπλο’ για να διώξουμε τα περιττά κιλά» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η διαιτολόγος Βαλεντίνα Δερμιτζάκη.

«Τώρα, αν πουν να τροποποιήσουν την γεύση, απομονώνοντας τις ουσίες που την διαφοροποιούν από τη μία θα είναι πολύ καλό γιατί θα μπορεί να χρησιμοποιείται από μεγαλύτερη μερίδα ατόμων, αλλά από την άλλη δεν θα μιλούμε για φυσικό προϊόν καθώς θα χάσει την αυθεντικότητά της λόγω επεξεργασίας. Θεωρώ ότι η γεύση της είναι καθαρά θέμα συνήθειας και αν κάποιος τη συνηθίσει, τότε σίγουρα είναι κερδισμένος και θα μπορεί να πορευτεί μαζί της» σημειώνει.

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα της στέβιας έναντι της ζάχαρης, η διαιτολόγος Σιππέλ Ραμόνα επισημαίνει: «Σίγουρα, έχουμε να κάνουμε με ένα φυτικό προϊόν και μία χημική επεξεργασμένη ουσία. Η ελάχιστη θερμιδική αξία αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο να τη χρησιμοποιήσουν άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα κιλά τους, αλλά και αυτούς που προσέχουν τη δίαιτά τους».

«Προσωπικά, συστήνω τη στέβια σε όλους όσοι μπορούν να τη χρησιμοποιούν. Το τελευταίο καιρό βλέπουμε να χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική, δίνοντας στα γλυκά ιδιαίτερη γεύση. Αυτό πάντως που διαπιστώνω είναι ότι ελάχιστοι τη χρησιμοποιούν στον καφέ, καθώς αλλοιώνει τη γεύση. Οι τελευταίοι, μάλιστα, προτιμούν να χρησιμοποιούν το 1/5 της ζάχαρης παρά το συγκεκριμένο φυτικό προϊόν».

Στην ιδιαίτερη γεύση της στέβιας αναφέρθηκε και η διαιτολόγος Χρύσα Καρεσίου: «Η ιδιαίτερη γεύση της στέβιας δεν είναι αρεστή σε 8 στους 10 που τη δοκιμάζουν. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Αυτοί που καλλιεργούν και ασχολούνται με την στέβια το γνωρίζουν και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της γεύσης. Όμως, αν μου ζητήσετε να εκφέρω γνώμη για το αν η στέβια θα αντικαταστήσει την ζάχαρη, θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ. Σίγουρα μας λύνει τα χέρια εμάς τους διαιτολόγους, καθώς την προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε έφηβους, ενήλικες, παιδιά και διαβητικούς».

«Σήμερα, λέμε ότι η στέβια είναι ένα φυσικό προϊόν, όμως κανείς δεν μας αναφέρει αν η μεγάλη δόση έχει επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, αφού βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια διάθεσής της και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πολλά. Μπορεί να είναι ένα φυσικό προϊόν, όμως αυτό δεν την απαλλάσσει από τίποτε. Γενικά και η στέβια θέλει τον χρόνο της» καταλήγει η κ. Καρεσίου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *