Ο αλκοολισμός μειώνει περισσότερο από το κάπνισμα το προσδόκιμο ζωής

 
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι άνθρωποι που εξαρτώνται από το αλκοόλ, ιδιαίτερα γυναίκες, μπορεί ενδεχομένως να μειώνουν τα χρόνια της ζωής τους περισσότερο από τους καπνιστές.


Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν 4,6 φορές υψηλότερα μεταξύ των γυναικών που εξαρτιόνταν από το αλκοόλ και 1,9 φορές στους άντρες, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ο Dr. James Garbutt, του University of North Carolina, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι η έρευνα επιβεβαιώνει τη γνωστή σχέση μεταξύ αλκοολισμού και πρόωρου θανάτου.

Επίσης στηρίζει τις ενδείξεις ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να έχουν πιο σοβαρά προβλήματα υγείας από το αλκοόλ σε σχέση με τους άντρες.

Η έρευνα δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού «Alcoholism: Clinical & Experimental Research».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ulrich John, του University Medicine Greifswald, συνέλεξαν στοιχεία περισσότερων των 4.000 αντρών και γυναικών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 14 χρόνια,.

Μεταξύ αυτών, 153 χαρακτηρίστηκαν εξαρτημένοι από το αλκοόλ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ποσοστά θανάτου ήταν 4,6 φορές υψηλότερα στις γυναίκες και 1,9 φορές στους άντρες σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον ανακάλυψαν ότι η μέση ηλικία θανάτου ήταν 60 έτη στις γυναίκες και 58 στους άντρες. Και τα δυο είναι περίπου 20 χρόνια χαμηλότερα από τη μέση ηλικία θανάτου στο γενικό πληθυσμό, Κανένας από τους αποβιώσαντες δεν έφθασε την ηλικία του προσδόκιμου επιβίωσης.

Επίσης η συμμετοχή σε αγωγή κατά της εξάρτησης δεν σχετίστηκε με μακρύτερη επιβίωση σε σύγκριση με την απουσία αγωγής, που σημαίνει ότι δεν φάνηκε να έχει επαρκώς προστατευτική επίδραση έναντι του πρόωρου θανάτου.

Το ποτό φαίνεται να συμβάλλει περισσότερο στον πρόωρο θάνατο σε σύγκριση με άλλους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι θάνατοι λόγω τσιγάρου συχνά οφείλονται στον καρκίνο που συνήθως εμφανίζεται αργότερα στη ζωή σε σχέση με τον θάνατο από κατάχρηση αλκοόλ, σημείωσαν. Επιπλέον, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Ο Garbutt, δήλωσε ότι το εύρημα ότι η αγωγή δεν ήταν προστατευτική είναι ενδιαφέρον, αν και οι αιτίες δεν είναι σαφείς. Μειονέκτημα αποτελεί ότι η έρευνα είναι μικρή, επομένως δεν είναι πιθανόν ισχυρά συμπεράσματα.

Ο Bruce Goldman, του Zucker Hillside Hospital στο Glen Oaks, δήλωσε ότι η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι χρόνια και ορισμένες φορές μοιραία νόσος. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η επίδραση του αλκοόλ μπορεί να είναι πιο φοβερή στις γυναίκες.

Άνθρωποι που εξαρτώνται από το αλκοόλ χρειάζεται να αναζητήσουν βοήθεια, δήλωσε ο Goldman. «Αναζητήστε βοήθεια γιατί αλλιώς αφαιρούνται χρόνια από τη ζωή σας».

Η έρευνα έδειξε σχέση μεταξύ της εξάρτησης από το αλκοόλ και του πρόωρου θανάτου αλλά δεν απέδειξε αιτιατή σχέση.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *