Νέο τεστ προβλέπει νωρίς τον διαβήτη κύησης

 
Ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη κύησης μπορεί να προβλεφθεί μέσω των επιπέδων ενός βιοδείκτη, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμοσύνης.


Το επίπεδο του συγκεκριμένου βιοδείκτη στο αίμα μιας εγκύου μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να υπολογίσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει διαβήτη κύησης κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα, η οποία πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα στο «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που μπορεί να εκδηλωθεί κατά την εγκυμοσύνη, συνήθως κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κατάσταση. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα της μητέρας αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ίκτερου, υπογλυκαιμίας και αναπνευστικών προβλημάτων στο νεογέννητο, ενώ συνδέεται με πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία.

«Παρ’ όλο που είναι σημαντικό να παρεμβαίνουμε έγκαιρα σε περιπτώσεις διαβήτη κύησης, συχνά μόνο οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (π.χ. παχύσαρκες ή με οικογενειακό ιστορικό) ελέγχονται από την αρχή της εγκυμοσύνης τους», εξηγεί ο Atsuhiro Ichihara, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης και συνεχίζει: «Γυναίκες που δεν έχουν τους κλασικούς παράγοντες κινδύνου ενδεχομένως να μην διαγνωστούν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η μέθοδος που προσδιορίζεται στην έρευνα προσφέρει σε κάθε έγκυο τη δυνατότητα να γνωρίζει τον κίνδυνο από την αρχή της κύησης».

Οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα 716 εγκύων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους προκειμένου να υπολογίσουν τα επίπεδα της διαλυτής μορφής του υποδοχέα προρενίνη s(P)RR. Από τις συμμετέχουσες, οι 44 εμφάνισαν διαβήτη κύησης. Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έγκυες με ανεβασμένα επίπεδα του s(P)RR έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη κύησης.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *