Νέο τεστ αίματος θα προβλέπει την αρθρίτιδα

FCFA7CBD222AC1E1A657C427EE1CAC6F.jpg

  Ένα νέο τεστ αίματος θα μπορεί να προβλέπει ποιοι ενδέχεται να υποφέρουν από αρθρίτιδα προτού κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα της νόσου, επιτρέποντας την πρώιμη θεραπεία προκειμένου να προληφθούν οποιεσδήποτε ανεπανόρθωτες βλάβες.

Βρετανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το τεστ αυτό μπορεί να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Μια ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έχει εντοπίσει δύο βιοδείκτες στο αίμα, οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διάκριση ενός υγιούς ατόμου και ενός με οστεοαρθρίτιδα, κάτι που ελπίζουν ότι θα μπορέσει στη συνέχεια να οδηγήσει τους ειδικούς να ξεχωρίζουν ποιοι ασθενείς πρόκειται να χειροτερεύσουν.

Η οστεοαρθρίτιδα έχει ως αποτέλεσμα ο ασθενής να υποφέρει από έντονους πόνους και αναπηρίες και προκαλείται από τη φθορά στις αρθρώσεις και ιδιαίτερα των χόνδρων.

Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες και μπορεί να είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, δυσκολεύοντας τις κινήσεις και την καθημερινότητα του πάσχοντα.

Ο ερευνητής Dr Mohammed Sharif δήλωσε στην ιστοσελίδα express.co.uk, ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθούν καλύτεροι δείκτες για την ασθένεια αυτή και πως ο ίδιος και η ομάδα του έχουν εντοπίσει δύο βιοδείκτες που είναι «πολύ χρήσιμοι», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να βρούμε αν μπορούν να διαχωρίσουν ανάμεσα σε έναν υγιή άνθρωπο και σε κάποιον με οστεοαρθρίτιδα με αξιόπιστο τρόπο. Ακόμη, αν χάρη σε αυτούς του βιοδείκτες θα μπορέσουμε να προβλέψουμε ποιοι ασθενείς θα χειροτερεύσουν και αν ένα συγκεκριμένο φάρμακο έχει αποτέλεσμα ή όχι» ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *