Νέο χάπι αδυνατίσματος εγκρίνει ο FDA

 
Για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε την έγκρισή του σε ένα νέο χάπι αδυνατίσματος, το Belviq.


Το ίδιο αυτό φάρμακο είχε απορριφθεί το 2010 εξαιτίας ανησυχιών για όγκους που αναπτύχθηκαν σε πειραματόζωα κατά τη δοκιμή του.

Το εγκεκριμένο πλέον φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2013 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους παχύσαρκους με Δείκτη Μάζας Σώματος 30 ή περισσότερο ή από εκείνους με Δείκτη Μάζας Σώματος 27 οι οποίοι όμως έχουν προβλήματα όπως υπέρταση, διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή χοληστερίνη.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου θεωρείται μέτρια. Σε κλινικές δοκιμές οδήγησε σε απώλεια κατά μέσο όρο του 5% του βάρους των ασθενών.

Γι’ αυτό και η ετικέτα που θα φέρει το φάρμακο θα αναφέρει ότι αν δεν επιτευχθεί η απώλεια βάρους της τάξεως του 5% του συνολικού βάρους σε δώδεκα εβδομάδες θα πρέπει να διακοπεί η λήψη του.

Στις παρενέργειες της λήψης του ανήκουν η κατάθλιψη, η ημικρανία και τα κενά μνήμης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του FDA όμως δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνο για την καρδιακή λειτουργία.

Μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρία θα πρέπει να κάνει ακόμη έξι μελέτες συμπεριλαμβανομένης και της διερεύνησης της δράσης του φαρμάκου στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *