Νέα θεραπεία υπερήχων κατά του καρκίνου του προστάτη

 
Μια τεχνική θεραπείας με υπέρηχους εφάρμοσαν οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του University College του Λονδίνου σε 41 ασθενείς, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.


Η συγκεκριμένη θεραπεία, που όμως χρειάζεται μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της, μειώνει σημαντικά τις παρενέργειες που επιφέρουν οι παραδοσιακές θεραπείες, με κυριότερες την σεξουαλική ανικανότητα και την ακράτεια ούρων.

Ο καρκίνος του προστάτη συχνά θέτει γιατρούς και ασθενείς μπροστά σε δίλημμα. Από τη μια η νόσος σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, από την άλλη όμως η χειρουργική αφαίρεση του όγκου ή η ακτινοθεραπεία συχνά έχουν δυσάρεστες παρενέργειες, τη στιγμή μάλιστα που έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ασθενείς, οι οποίοι δεν κάνουν επέμβαση, δεν παρουσιάζουν τελικά επιδείνωση.

Με τη θεραπεία αυτή η εκπομπή των υπερήχων θερμαίνει τα καρκινικά κύτταρα μέχρι την θερμοκρασία των 80 βαθμών Κελσίου, προκαλώντας μικρές παράπλευρες ζημιές στο γειτονικό μυϊκό και νευρικό ιστό.

Ένα χρόνο μετά τη θεραπεία εννέα στους δέκα ασθενείς δεν εμφάνισαν στυτική ανικανότητα και κανείς δεν παρουσίασε ακράτεια ούρων. Η τεχνική θεωρείται φθηνότερη από τις υπάρχουσες και θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα για τους ασθενείς και τα δημόσια συστήματα υγείας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *