Νέα θεραπεία για επιθετικό καρκίνο του μαστού

5F451DC91D967E25653D2D1DA0407E93.jpg

  Επιστήμονες από το Εργαστήριο Cold Spring Harbor της Νέας Υόρκης ελπίζουν ότι θα δημιουργήσουν μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για έναν συγκεκριμένο τύπο καρκίνου του μαστού που είναι θετικός στην πρωτεΐνη HER2.

Αφορά 1 ασθενή στις 4 στις οποίες ο καρκίνος υπερεκφράζει μία πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2. Προς το παρόν το φάρμακο Herceptin είναι η θεραπεία εκλογής, αλλά δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις μετά από διάστημα κάποιων χρόνων ο καρκίνος γίνεται ανθεκτικός στη θεραπεία. Έτσι, ο καρκίνος που είναι θετικός στην πρωτεΐνη HER2 έχει χειρότερη πρόγνωση από άλλους τύπους του καρκίνου του μαστού.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι βρήκαν τρόπο να αναστέλλουν μία άλλη πρωτεΐνη, που ονομάζεται PTP1B, η οποία επίσης υπερεκφράζεται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού θετικό στην πρωτεΐνη HER2. Ο καθηγητής Nicholas Tonks και η ομάδα του αντιμετώπισαν ποντίκια με καρκίνο του μαστού θετικό στην πρωτεΐνη HER2, με έναν αναστολέα της πρωτεΐνης PTP1B, που ονομάζεται MSI-1436 (trodusquemine). Παρατήρησαν λοιπόν ότι σταμάτησαν να μεγαλώνουν οι όγκοι και αποφεύχθηκε η μετάσταση στον πνεύμονα.

Ο Δρ. Nicholas Tonks είχε ανακαλύψει το ένζυμο PTP1B πριν 25 χρόνια και έκτοτε παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανάμεσα στους ερευνητές κυρίως όσον αφορά στη δημιουργία φαρμάκων. Μάλιστα οι ειδικοί θεωρούν ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *