Νέα τεχνική αδυνατίσματος «χτυπά» τα νεύρα του λίπους

koilia.medium.jpg

Η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων που βρίσκονται μέσα στο λίπος μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια κιλών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευροβιολόγο ‘Αννα Ντομίνγκο του πορτογαλικού Ινστιτούτου Γκουλμπενκιάν και τον Τζέφρι Φρίντμαν του αμερικανικού Πανεπιστημίου Ροκφέλερ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Cell», σύμφωνα με το «Science», χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, των οποίων οι νευρώνες του λίπους ήταν δυνατό να ενεργοποιηθούν με μπλε φως.

Η εν λόγω τεχνική λέγεται οπτογενετική και για πρώτη φορά εφαρμόστηκε σε αυτό το πεδίο και με τον τρόπο αυτό, αποδείχθηκε ότι ήταν εφικτό να προκληθεί διάσπαση των λιπών και χάσιμο βάρους.

Ο λιπώδης ιστός συνιστά το 20% έως 25% του βάρους του ανθρώπινου σώματος, αποθηκεύοντας ενέργεια κυρίως με την μορφή τριγλυκεριδίων. Η ορμόνη λεπτίνη, που παράγεται από τα κύτταρα του λίπους, πληροφορεί τον εγκέφαλο συνεχώς πόσο λίπος υπάρχει στο σώμα. Όταν τα επίπεδα της λεπτίνης πέσουν, αυξάνεται η όρεξη, ενώ το αντίστροφο (μείωση όρεξης και επιτάχυνση μεταβολισμού) συμβαίνει, όταν αυξηθεί η λεπτίνη. Με αυτό τον τρόπο, η λεπτίνη -επιδρώντας πάνω στον εγκέφαλο- παίζει ρόλο-κλειδί στον έλεγχο του βάρους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος, με τη σειρά του, μπορεί μέσω του νευρικού συστήματος να διασπάσει τον λιπώδη ιστό, χωρίς να επέμβει η λεπτίνη. Η ενεργοποίηση των νευρικών κυττάρων του λίπους οδηγεί στην έκκριση της νορεπινεφρίνης, μιας ουσίας-νευροδιαβιβαστή που «πυροδοτεί» μια αλυσίδα βιοχημικών εξελίξεων μέσα στα λιπώδη κύτταρα, με τελικό αποτέλεσμα αυτά να καταστρέφονται.

Όπως είπε η Ντομίνγκος, ο εγκέφαλος πολλών παχύσαρκων ανθρώπων δεν αντιδρά στην επίδραση της λεπτίνης, γι’ αυτό δεν χάνουν βάρος. Όμως η νέα μέθοδος -που υποκαθιστά τη δράση της λεπτίνης- θα μπορούσε να φανεί εν προκειμένω πολύ πιο αποτελεσματική. Κάτι που πρέπει πάντως να αποδειχθεί στην πράξη, αφού πρώτα θα πρέπει να αναπτυχθούν φάρμακα, τα οποία θα ενεργοποιούν τα νευρικά κύτταρα του λίπους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *