Νέα μέθοδος προκαλεί «γήρανση» των καρκινικών κυττάρων

 
Αντί να «σκοτώνουν» τα καρκινικά κύτταρα με τοξικά φάρμακα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο τρόπο για να τα εξαναγκάσουν να γεράσουν και τελικά να πεθάνουν.Τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται και μεγαλώνουν επειδή διαιρούνται συνεχώς.


Ωστόσο, ένα νέο πείραμα που διεξήχθη σε ποντίκια έδειξε ότι απενεργοποιώντας το γονίδιο Skp2 που προκαλεί καρκίνο, τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να γερνούν. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα στρατηγική καταπολέμησης του καρκίνου.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι αν καταστρέψουμε τα κύτταρα, αυτά έχουν έναν εσωτερικό μηχανισμό για να «αποσύρονται» δήλωσε ο Pier Paolo Pandolfi, από την ιατρική σχολή του Harvard, προσθέτοντας ότι έτσι σταματούν να μεγαλώνουν.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία ανέπτυξαν έναν τύπο καρκίνου του προστάτη.

Έπειτα απενεργοποίησαν το γονίδιο Skp2 σε ορισμένα από τα πειραματόζωα.

Έξι μήνες αργότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια στα οποία είχε απενεργοποιηθεί το γονίδιο Skp2 δεν ανέπτυξαν όγκους, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ποντίκια που εξακολουθούσαν να διαθέτουν το συγκεκριμένο γονίδιο.

Όταν μάλιστα εξέτασαν τον ιστό του προστάτη διαπίστωσαν ότι πολλά κύτταρα είχαν αρχίσει να γερνούν, ενώ είχε επιβραδυνθεί σημαντικά ο ρυθμός διαίρεσης των κυττάρων.

Από την άλλη πλευρά, αυτό δεν συνέβαινε στα ποντίκια που δεν είχε απενεργοποιηθεί το γονίδιο Skp2.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η απενεργοποίηση του Skp2 επηρεάζει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή. «Δεν θέλουμε να γεράσει ο ασθενής αλλά μόνο ο καρκίνος…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δρ. Paolo Pandolfi.

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *