Νέα μέθοδος για πρόληψη εγκεφαλικού λόγω κολπικής μαρμαρυγής

 
Σε έναν 76χρονο ασθενή εφαρμόστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στην Ελλάδα μία νέα μέθοδος για την πρόληψη των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων που προκαλούνται από κολπική μαρμαρυγή. Ο ασθενής υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε επέμβαση με τη μέθοδο «διαδερμικής σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς» και την επόμενη ημέρα πήρε εξιτήριο. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται διεθνώς σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή (μία πολύ συχνή αρρυθμία, ιδίως σε ηλικιωμένους) οι οποίοι κινδυνεύουν από εγκεφαλικό.


Ο 76χρονος που πάσχει από κολπική μαρμαρυγή, είχε υποστεί ένα παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο παρότι βρισκόταν υπό θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα. Λόγω διαφόρων συνοδών παθήσεων και της εμμένουσας κολπικής μαρμαρυγής κινδύνευε άμεσα να πάθει και νέο εγκεφαλικό, που στις περιπτώσεις αυτές είναι συνήθως βαριάς μορφής. Στο αιμοδυναμικό εργαστήριο, έγινε αναίμακτα η τοποθέτηση της ειδικής συσκευής Amplatzer Amulet TM και αποκλείστηκε από την κυκλοφορία το ωτίο του αριστερού κόλπου της καρδιάς, από όπου συνήθως προέρχονται οι θρόμβοι αίματος που προκαλούν τα εγκεφαλικά σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η επέμβαση, που διήρκεσε δύο ώρες, πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό από τον επεμβατικό καρδιολόγο Απόστολο Τζίκα και τη συμμετοχή του επεμβατικού καρδιολόγου Λάμπρου Καραγκούνη, και του ειδικού καρδιακών υπερήχων Γιώργου Γιαννακούλα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, η ενδεδειγμένη θεραπεία πρόληψης των εγκεφαλικών σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή είναι κυρίως τα αντιπηκτικά φάρμακα. Η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου της καρδιάς εφαρμόζεται μόνον όταν ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει αντιπηκτικά (π.χ. λόγω αιμορραγίας, συχνών πτώσεων, αιματολογικών προβλημάτων κλπ) ή όταν τα φάρμακα αυτά δεν τον καλύπτουν πλήρως.

Οι ασθενείς με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, περιλαμβάνονται με την ένδειξη 2Β στις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για την τοποθέτηση της ειδικής συσκευής.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *