Νέα έρευνα για την εφηβική και περιγεννητική κατάθλιψη

epiloxeia-656x410.jpg

Για χρόνια, η περιγεννητική κατάθλιψη θεωρούνταν ως μια μοναδική ψυχική διαταραχή, η οποία προκύπτει «από το πουθενά», αντί για κάτι που μπορεί να συνδέεται με εμπειρίες και βιώματα πριν από μια εγκυμοσύνη.

Μια 20ετής έρευνα που διεξήγαγε το ερευνητικό ινστιτούτο Murdoch Children’s Research Institute στην Αυστραλία, αποκάλυψε μια σχέση ανάμεσα στις μητέρες που είχαν προηγούμενα προβλήματα ψυχικής υγείας και την ανάπτυξη μιας μορφής κατάθλιψης ή άγχους, είτε πριν, είτε μετά από μια εγκυμοσύνη.

Η έρευνα υποδηλώνει, ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος κατά τη διάρκεια της εφηβείας έχουν πάνω από μία στις τρεις πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλά επίπεδα περιγεννητικών (όρος που περιγράφει την κατάθλιψη πριν από μια εγκυμοσύνη και την επιλόχεια κατάθλιψη)συμπτωμάτων.

Βρέθηκε ότι από τις 1.000 γυναίκες που αξιολογήθηκαν, το 85% από όσες είχαν εμφανίσει ψυχικά προβλήματα στο παρελθόν εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης είτε πριν, είτε κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη τους. Οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα στοιχεία με τις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας και οι οποίες εμφανίζουν πιθανότητα 13% να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι υπάρχουν τρία πράγματα στα οποία πρέπει να εστιάσει κανείς για να προχωρήσει μπροστά: βελτιωμένες θεραπείες ψυχικής υγείας για γυναίκες με ιστορικό προβλημάτων οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μείνουν έγκυες, καλύτερη προώθηση της συναισθηματικής ευημερίας των γυναικών στην εφηβεία και τη νεαρή ενήλικη ζωή τους και μια καλύτερη εστίαση στην καθιέρωση μιας ισχυρής κοινωνικής και συναισθηματικής ομάδας υποστήριξης για γυναίκες, κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής George Patton, επισημαίνει ότι ενώ η σημασία της σωματικής υγείας και της διατροφής των γυναικών που προετοιμάζονται για μια εγκυμοσύνη έχει μελετηθεί και τονίζεται από τους ειδικούς, ο ίδιος εντοπίζει επίσης τη συναισθηματική ευεξία ως απαραίτητη στη θεραπεία.

«Για τις περισσότερες γυναίκες αυτό θα σήμαινε ισχυρούς και υποστηρικτικούς δεσμούς με το σύντροφό τους και την οικογένειά τους» εξήγησε ο ίδιος στη Daily Mail Australia.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *