Νέα δεδομένα για το άσθμα

715B49BE3F44D92227970A42D2DF7AA6.jpg

  Το άσθμα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας. Ευθύνεται για περίπου 250.000 θανάτους ετησίως, πολλοί εκ των οποίων προκαλούνται από το σοβαρό άσθμα.

Οι πάσχοντες από σοβαρό άσθμα (5-10% του συνόλου των ασθενών) έχουν 15 φορές υψηλότερη πιθανότητα χρήσης επειγόντων υπηρεσιών και 20 φορές υψηλότερη πιθανότητα εισαγωγής σε νοσοκομείο. Το θέμα απασχόλησε το 2ο Διεθνές Φόρουμ Σοβαρού Άσθματος.

Οι εξάρσεις συνιστούν τον μεγαλύτερο άμεσο κίνδυνο για τους ασθματικούς ασθενείς. Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για το Άσθμα ορίζει τις οξείες εξάρσεις ως επεισόδια προοδευτικής δύσπνοιας, βήχα, συριγμού ή αισθήματος σφιξίματος στο στήθος ή συνδυασμού αυτών των συμπτωμάτων, συνοδευόμενων από μείωση στη ροή αέρα κατά την εκπνοή, που μπορεί να ποσοτικοποιηθεί στις εξετάσεις πνευμονικής λειτουργίας.

Μία δοκιμή παρατήρησης στο Πανεπιστήμιο Ruhr University Bochum στη Γερμανία κατέδειξε ότι η κάθαρση του αέρα στη ζώνη αναπνοής κατά τη νύχτα, με χρήση συσκευής γραμμικής ροής αέρα, ελεγχόμενης από θερμοκρασία, επιπλέον της συνήθους φαρμακευτικής θεραπείας των ασθενών, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εξάρσεων και τη χρήση νοσοκομειακών πόρων κατά την επιδείνωση της νόσου.

Επιπλέον, μία ομάδα Ολλανδών ερευνητών ανακάλυψε ότι τα ασθματικά παιδιά μπορούν να εντοπιστούν μέσω της μέτρησης των πτητικών οργανικών ενώσεων στην εκπνοή (το επονομαζόμενο ίχνος αναπνοής), που αποτελεί καινοτόμο, μη επεμβατική προσέγγιση για τη μελέτη των μοριακών υπογραφών της αναπνευστικής νόσου. Η ανάλυση του ίχνους αναπνοής μπορεί να διακρίνει με ακρίβεια το μη ελεγχόμενο άσθμα από το ελεγχόμενο άσθμα και ενδέχεται να εντοπίζει διακεκριμένους φαινότυπους παιδικού άσθματος.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *