Νέα δεδομένα για τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής

mesoge-diatrofi.jpg

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας, φαίνεται ότι οι γυναίκες που ακολουθούν το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής έχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος ισχίου.

Για τους σκοπούς της μελέτης, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερες από 90.000 γυναίκες ηλικίας 64 ετών κατά μέσο όρο, τις οποίες παρακολούθησαν για διάστημα 16 ετών. Η ποιότητα της διατροφής των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε με τη χρήση διαφόρων σκορ, μεταξύ των οποίων κι ένας δείκτης προσκόλλησης στο Μεσογειακό πρότυπο διατροφής.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν πως οι γυναίκες με τον υψηλότερο βαθμό προσκόλλησης στη Μεσογειακή δίαιτα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος ισχίου, αν και η μείωση του κινδύνου ήταν σχετικά μικρή. Από την άλλη, η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής δε φάνηκε να συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καταγμάτων γενικά.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, φαίνεται ότι η υιοθέτηση ενός διατροφικού προτύπου υψηλής ποιότητας, που χαρακτηρίζεται από αυξημένο βαθμό προσκόλλησης στις αρχές της Μεσογειακής δίαιτας, συνδέεται με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάγματος ισχίου, υποδηλώνοντας πως ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρότυπο διατροφής μπορεί να συμβάλλει στην προστασία της υγείας των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *