Νέα ανορεξιογόνος τεχνική κατά της παχυσαρκίας

 
Μια νέα ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε πέντε ασθενείς οδήγησε σε απώλεια 20 κιλών κατά μέσο όρο, μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση.


«Εάν μια μεγάλης κλίμακας έρευνα δείξει παρόμοια αποτελέσματα, τότε αυτή μπορεί να είναι μια απλή μέθοδος που θα αποτελέσει την εναλλακτική της βαριατρικής χειρουργικής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Νίκολας Καϊπσχιτζ από το Κέντρο Καρδιαγγειακών Ερευνών της Νέας Υόρκης.

Η μέθοδος συνίσταται στον χημικό εμβολισμό της γαστρικής αρτηρίας μέσω καθετήρα που εισάγεται από τη βουβωνική χώρα και ουσιαστικά μπλοκάρει μια αρτηρία του στομάχου. Με αυτό τον τρόπο αποκόπτεται η κυκλοφορία του αίματος στο γαστρικό θόλο όπου παράγεται κατά κύριο λόγο η ορεξιογόνος ορμόνη γκρελίνη.

Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτή τη μέθοδο έχασαν κατά μέσο όρο 20 κιλά μέσα σε έξι μήνες. Παράλληλα τα επίπεδα της ορεξιογόνου ορμόνης γκρελίνης μειώθηκαν κατά 29% τον πρώτο μήνα και κατά 36% το πρώτο τρίμηνο. Στο εξάμηνο ωστόσο, ήταν κατά 18% χαμηλότερα σε σύγκριση με τα επίπεδα της γκρελίνης πριν την επέμβαση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρηθεί ότι βρέθηκε η εναλλακτική της βαριατρικής χειρουργικής, καθώς απαιτούνται κι άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί ότι η μέθοδος είναι ασφαλής καθώς και ότι η απώλεια βάρους είναι μόνιμη.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *