Νανοσωματίδια αντιμετωπίζουν τις τοξίνες του αίματος μετά από ατύχημα

 
Ομάδα επιστημόνων κατάφερε επιτυχώς να μετριάσει τις επιπτώσεις στην αγγειακή λειτουργία του εγκεφάλου μετά από έναν τραυματισμό χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια. Πρόκειται για την ουσία PEG-HCC, η οποία αποτελείται από πολυαιθυλενογλυκόλη και συστάδες άνθρακος. Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, ποσότητες PEG-HCC κατά την αρχική θεραπεία, βοήθησε στην πλήρη αποκατάσταση της ισορροπίας στο αγγειακό σύστημα του εγκεφάλου τους.


«Η ουσία PEG-HCC μπορεί να είναι η πρώτη γραμμή στην άμυνα ενάντια στα αντιδραστικά είδη οξυγόνου (ROS) τα οποία βρίσκονται σε υπερδιέγερση κατά τη διάρκεια ενός τραύματος, είτε μιλάμε για θύματα ατυχημάτων είτε για τραυματισμένους στρατιώτες» λέει ο χημικός του Rice University, James Tour ενώ τονίζει πως «ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά όταν το υπάρχει τραύμα με μεγάλη απώλεια αίματος».

Κατά τη διάρκεια ενός τραυματισμού, ιδίως αν σε αυτόν τραυματίζεται ο εγκέφαλος, κάποια κύτταρα απελευθερώνουν υπερβολική ποσότητα ROS στο αίμα. Συγκεκριμένα πρόκειται για υπεροξείδια, την ίδια ουσία που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να καταπολεμήσει τους μικροοργανισμούς. Οι υγιής οργανισμοί απελευθερώνουν αμέσως ένα ένζυμο που εξουδετερώνει τα υπεροξείδια, σε περίπτωση ακόμα και ήπιου εγκεφαλικού τραύματος όμως, τα επίπεδα υπεροξειδίων μπορούν να συντρίψουν τις άμυνες του εγκεφάλου.

Τα υπεροξείδια επηρεάζουν κυρίως τον μηχανισμό που διαχειρίζεται το ευαίσθητο σύστημα κυκλοφορίας του εγκεφάλου. Κανονικά τα αγγεία διαστέλλονται όταν η πίεση του αίματος είναι χαμηλή και συστέλλονται όταν αυτή είναι υψηλή προκειμένου να διατηρήσουν μια ισορροπία. Η έλλειψη αυτής της διαρρύθμισης όμως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη του εγκεφάλου, πολύ μεγαλύτερη από αυτή του αρχικού τραύματος.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, τα νανοσωματίδια κατέλυσαν αμέσως την δραστηριότητα των υπεροξειδίων και επέτρεψαν στον οργανισμό των ζώων να αποκτήσει άμεσα την ισορροπία του. Τα αποτελέσματα μάλιστα έγιναν αισθητά αμέσως μετά την ένεση με PEG-HCC, καθιστώντας την ουσία ιδιαίτερα αισθητή.

Η έρευνα χρηματοδοτείται από πληθώρα πηγών, ανάμεσά τους η Εθνική Υπηρεσία Επιστημών και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Η ομάδα επιστημόνων ελπίζει σύντομα να προχωρήσει σε νέα σειρά πειραμάτων προκειμένου να κριθεί η αποτελεσματικότητα της PEG-HCC και στους ανθρώπους. Τα νανοσωματίδια αυτά μάλιστα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το αντιστάθμισμα των παρενεργειών της χημειοθεραπείας ή ραδιοθεραπείας, η οποίες απελευθερώνουν μεγάλη ποσότητα ROS στον οργανισμό.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_9.png

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *