«Ναι» στην χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς λόγους

 
Πρόσφατη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου τάσσεται υπέρ της καλλιέργειας και χρήσης κάνναβης όταν αυτές υπαγορεύονται από σοβαρούς λόγους υγείας και αποτελούν το μοναδικό κατάλληλο θεραπευτικό μέσο.


Σε ρεπορτάζ που φιλοξενεί η Deutsche Welle, ο Μίκαελ Φ., που πάσχει από σκλήρυνση για πάνω από 20 χρόνια, ισχυρίζεται πως η χρήση μικρής ποσότητας κάνναβης τον ανακουφίζει, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι θεράποντες ιατροί του.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης είναι λίγο-πολύ αναγνωρισμένες από την ιατρική κοινότητα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς, όπως ο Μίκαελ Φ. δεν μπορούν να την προμηθευτούν στη Γερμανία μέσω νόμιμων και οικονομικά πρόσφορων οδών.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι βαριά ασθενείς νομιμοποιούνται να καλλιεργούν κάνναβη υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το Δικαστήριο έκρινε βάσει της αρχής της αναλογικότητας ότι η καλλιέργεια κάνναβης με σκοπό τη χρήση για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς είναι νόμιμη εφόσον δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο μέσο που να οδηγεί στο ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση που πληρούνται οι όροι, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει τη χορήγηση σχετικής άδειας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών βοηθημάτων (BfArM). Η καλλιέργεια και χρήση πάντως πρέπει γίνεται με ιατρική παρακολούθηση.

«Στην περίπτωση που κάθε άλλη θεραπεία αντίστοιχων αποτελεσμάτων δεν είναι οικονομικά προσιτή στον ασθενή, τότε εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της BfArM να χορηγήσει άδεια για καλλιέργεια κάνναβης κατ’οίκον», αναφέρει η απόφαση.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *