«Να μην απεργήσουν πριν γίνει διάλογος»

73A1610CD5089650CA625F5518ED904E.jpg

  Σχολιάζοντας την απόφαση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα, επειδή διαφωνούν με την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι «καλό είναι αυτή η μεταρρύθμιση να γίνει με τη συνεργασία και την παρουσία του ιατρικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και όχι με το να είναι απέναντι» και τους κάλεσε «να έρθουν και να καταθέσουν τις προτάσεις τους».

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, όταν η αρμόδια επιτροπή καταθέσει τις απόψεις της για την αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ θα τους τις παραδώσει και σε πνεύμα διαλόγου θα πρέπει από κοινού να βρούνε τις βέλτιστες λύσεις για τους πολίτες.

Όταν ρωτήθηκε αν, εκτός από τους γιατρούς, η κινητικότητα αφορά και τους υπόλοιπους εργαζόμενους, και σε πόσες φάσεις θα γίνει απάντησε: «Σίγουρα θα υπάρξει κινητικότητα, γιατί πρέπει να υπάρξει μια διοικητική μεταβολή μεταξύ του διαχωρισμού του κλάδου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστού και ως παρόχου υπηρεσιών υγείας. Τις λεπτομέρειες αυτής της μεταβολής και της διοικητικής αυτής αλλαγής θα τις δούμε στην πορεία. Πρέπει, όμως, να σας πω, για να κατευνάσω και ανησυχίες πολλών δημάρχων, ότι αυτό το οποίο συζητούμε τώρα είναι διοικητική συνένωση και όχι κλείσιμο μονάδων».

Στο ερώτημα πώς σχολιάζει ο ίδιος την ταλαιπωρία των πολιτών λόγω της απεργίας, είπε ότι «αντιλαμβάνονται όλοι την ευθύνη που έχουν και εκείνοι έναντι των πολιτών», και εκτίμησε ότι δεν θα προχωρήσουν. «Από την άλλη, δε μπορώ να τους απαγορεύσω το συνταγματικό τους δικαίωμα. Λαμβάνουν και εκείνοι τις ευθύνες τους έναντι των πολιτών. Σας λέω: το γραφείο μου είναι ανοιχτό. Τίποτα ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί. Περιμένουμε να μιλήσουμε με όλους και δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να εξαγγέλλεται μια απεργία επαναλαμβανόμενη, ενώ ακόμα δεν έχουμε καν το οριστικό σχέδιο. Τώρα, διάφορα που ακούω, ότι παραδείγματος χάριν “απορρίπτουμε κάθε είδους αξιολόγηση”, με συγχωρείτε, αλλά δε μπορώ να καταλάβω πώς σε μια χώρα που λέμε ότι θα εγκαθιδρύσουμε θεσμούς αξιολογήσεως των πάντων, κάποιοι θέλουν να εξαιρεθούν αυτής», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και συμπλήρωσε: «Κάθε αξιολόγηση δεν σημαίνει απολύσεις. Κάθε αξιολόγηση σημαίνει, ενδεχομένως, απολύσεις για κάποιους οι οποίοι κρίνεται ότι δε χρειάζονται για αυτήν τη δουλειά. Όμως, στη χώρα μας, για να γίνουμε επιτέλους ένα κράτος που θα λειτουργεί σωστά, θα πρέπει όλοι να αξιολογούμαστε. Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου από αυτό».

Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης διέψευσε πληροφορίες που αναφέρουν ότι θα κλείσουν για δεκαπέντε μέρες οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι η όποια διοικητική μεταβολή γίνει, θα γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην κλείσουν οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ ούτε για ένα 24ωρο.

Εξάλλου, οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας και η ομοσπονδία τους (η ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν στις 29 Νοεμβρίου, ενώ ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αλλά και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ζητήματα της υγείας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *