Να μάθουν από πολύ μικρά να προστατεύουν τον εαυτό τους

Τα μάτια τους τέσσερα πρέπει να έχουν οι γονείς κατά τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.

Τα μάτια τους τέσσερα πρέπει να έχουν οι γονείς κατά τη μεταφορά των παιδιών στο σχολείο. Πολλά παιδικά ατυχήματα συμβαίνουν καθ΄ οδόν ή στον χώρο του σχολείου, σημειώνουν οι ειδικοί του Σωματείου Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος. Τα μικρά παιδιά -εξηγούν- είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν αναπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου.


Τα παιδιά πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες, από και προς το σχολείο ή
τη στάση του σχολικού λεωφορείου. Οι γονείς πρέπει να διδάξουν
στα παιδιά τους κανόνες σωστής οδικής συμπεριφοράς.

Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στα ατυχήματα. Μεγαλώνοντας, αναπτύσσουν μεν την αίσθηση του κινδύνου, επηρεάζονται όμως και από άλλους παράγοντες, όπως η ανάγκη επίδειξης, η αντίδραση στους νόμους και στις συμβουλές των ενηλίκων και η γοητεία της περιπέτειας, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να κινδυνεύουν από ατυχήματα.

Κανόνες
Είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο. Από την προσχολική ηλικία, περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε χώρους εκπαίδευσης (παιδικοί σταθμοί, σχολεία), με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των παιδικών ατυχημάτων, να συμβαίνει εκεί καθώς και κατά τη μεταφορά των παιδιών προς και από τους χώρους αυτούς. Από την ηλικία αυτή πρέπει να τους μάθουμε τη σωστή οδική συμπεριφορά. Πρέπει, όμως, να έχουμε υπόψη μας ότι τα παιδιά κάτω των 8 ετών δεν έχουν την απαιτούμενη ωριμότητα για να χρησιμοποιήσουν πάντα όσα έχουν μάθει.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_116.jpeg

Για τον λόγο αυτό, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικες, από και προς το σχολείο ή τη στάση του σχολικού λεωφορείου. Κρατάμε πάντα τα μικρά παιδιά από το χέρι και τα έχουμε από τη μέσα πλευρά του πεζοδρομίου.
Τα παιδιά μαθαίνουν παρατηρώντας, γι’ αυτό πρέπει να τους δίνουμε το καλό παράδειγμα, ακολουθώντας οι ίδιοι τους κανόνες της σωστής οδικής συμπεριφοράς. Προσοχή στην υπερπροστασία, καθώς μπορεί εύκολα να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τσάντες
Προσέξτε το υλικό κατασκευής τους

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_26.jpeg

Είτε στο σχολικό είτε στο Ι.Χ. τα παιδιά πρέπει να είναι δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας.

Προσέξτε από τι υλικό είναι κατασκευασμένες οι σχολικές τσάντες και αποφύγετε το PVC, το οποίο «ενοχοποιείται» για καρκινογενέσεις και διαταραχές του συστήματος αναπαραγωγής.

Προτιμήστε πολυεστερικές ή νάιλον τσάντες και φυσικά όσες είναι φτιαγμένες από ύφασμα ή δέρμα.
Αποφύγετε, επίσης, δοχεία νερού, τα οποία είναι κατασκευασμένα από πολυκαρμπονικό πλαστικό. Το εν λόγω υλικό ενδέχεται να περιέχει το χημικό PBA, το οποίο συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου. Επιλέξτε δοχεία νερού κατασκευασμένα από μέταλλο ή γυαλί. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πλαστικά δοχεία, επιλέξτε αριθμό ανακύκλωσης 1, 2, 4 και 5 (αναγράφεται κάτω από το δοχείο) και αποφύγετε τα 3, 6 και 7.
Τα παιδιά δεν πρέπει να μασούν τα μολύβια και τα στυλό. Προτιμήστε μολύβια, χρωματιστά μολύβια και κραγιόν που είναι κατασκευασμένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Επιλέξτε μαρκαδόρους χωρίς άρωμα ώστε να αποφύγετε την έκθεση του παιδιού σας σε φθαλικά.

Υπνος
Από 8 έως 11 ώρες για καλύτερη σχολική απόδοση

Καλές επιδόσεις στο σχολείο εξασφαλίζει ένας σωστός ύπνος, διάρκειας τουλάχιστον εννέα ωρών.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ομάδα επιστημόνων, μελετώντας 142 παιδιά, ηλικίας 6 έως 7 ετών από διάφορα σχολεία. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι απαιτήσεις των γονέων δημιουργούν στα παιδιά ένα ασφυκτικό πλαίσιο υποχρεώσεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υιοθετούν -ακόμη και στον ύπνο- παρόμοιες συνήθειες με τους ενηλίκους. Συγκεκριμένα, κοιμούνται -κατά μέσον όρο- οκτώ ώρες την ημέρα, τα περισσότερα επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά τις 9 το βράδυ, ενώ αρκετές φορές την εβδομάδα κοιμούνται μετά τις 11 το βράδυ.

Ο συγκεκριμένος ρυθμός ζωής έχει επιπτώσεις και στις σχολικές τους επιδόσεις, καθώς οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που κοιμούνται από 8 έως 9 ώρες έχουν πιο χαμηλές επιδόσεις από εκείνα που κοιμούνται από 9 έως 11 ώρες.

Ανάλογα αποτελέσματα έδειξε και μια άλλη μελέτη, σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Από αυτή προέκυψε ότι οι μαθητές 12 έως 16 ετών χρειάζονται οκτώ ώρες ύπνου την ημέρα.

Το 60% των νέων κάτω των 18 ετών δηλώνουν ότι νιώθουν κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της μέρας και το 15% ότι έχει τύχει να αποκοιμηθούν στο σχολείο!

Πάντα στο πίσω κάθισμα και δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας

Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας πρέπει να κάθονται τα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Σωματείου Πρόληψης Παιδικού Τραύματος, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και τα καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτων μπορούν να προτείνουν το σωστό κάθισμα ή τη ζώνη ασφαλείας για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του. Καλό είναι να μάθουμε τα παιδιά να μπαίνουν και να βγαίνουν από το αυτοκίνητο, πάντοτε από την πλευρά του πεζοδρομίου. Είναι σημαντικό να τους εξηγήσουμε ότι δεν θα πρέπει να βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, καθώς ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος είναι μεγάλος. Στην περίπτωση που τα παιδιά πηγαίνουν με σχολικό λεωφορείο, πρέπει να τους εξηγήσουμε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να φοράνε τη ζώνη ασφαλείας και να προσέχουν πολύ την ώρα που μπαίνουν και βγαίνουν από το λεωφορείο. Αν πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο ή μοτοποδήλατο, πρέπει να γνωρίζουν ότι, εφόσον βγαίνουν στον δρόμο με το δίκυκλό τους, έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τα άλλα οχήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φορούν πάντα κράνος και τον απαραίτητο εξοπλισμό, κατάλληλα προσαρμοσμένο στο σωματότυπό τους, καθώς και να γνωρίζουν καλά και να ακολουθούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Τα δίκυκλα να είναι σε καλή κατάσταση και σωστά εξοπλισμένα με καθρέφτες και φώτα, ώστε να φαίνονται τις βραδινές ώρες. Για να κυκλοφορήσουν στον δρόμο με μοτοποδήλατο, πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους και να έχουν προμηθευτεί τη νόμιμη άδεια. Οι μαθητές που πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια πρέπει να φορούν ανοιχτόχρωμα ρούχα ή ρούχα με ένθετο ανακλαστικό υλικό, για να διακρίνονται από τους διερχόμενους οδηγούς, ειδικότερα το βράδυ.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_35.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_42.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_52.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *