Να έχετε σταθερό προσωπικό γιατρό και να μιλάτε τη γλώσσα της αλήθειας

Σε κάθε ιατρική επίσκεψη είναι απαραίτητο να προσκομίζετε παλαιότερες εξετάσεις και μάλιστα τα πρωτότυπα

Η ιατρική επιστήμη έχει αποδείξει τον ζωτικό ρόλο της ετήσιας προληπτικής παθολογικής εξέτασης. Κατά την ετήσια προληπτική εξέταση, ο γιατρός δεν αναγράφει μόνο ένα σύνολο γενικών εξετάσεων, ενιαίο για όλους. Περισσότερες από 1.000 ξεχωριστές δοκιμασίες είναι διαθέσιμες. Οι προϋποθέσεις επίτευξης των στόχων της ετήσιας προληπτικής ιατρικής εξέτασης είναι οι ακόλουθες:


Να αναφέρετε πάντα στον γιατρό σας όλα τα στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό σας αλλά και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας. Eίναι απαραίτητα και θα βοηθήσουν τον γιατρό στην καλύτερη διάγνωση.

Η σταθερότητα του προσωπικού ιατρού. Δυστυχώς, δεν έχει γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα του προσωπικού ιατρού ούτε από το ευρύ κοινό ούτε από τα ασφαλιστικά συστήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι επικρατεί η επιφανειακή και επιπόλαια αντιμετώπιση του ανθρώπινου οργανισμού με ολέθρια αποτελέσματα τόσο στην περίπτωση της πρόληψης όσο και στην περίπτωση της θεραπείας της νόσου. Οι άνθρωποι κατευθύνονται από τον έναν ιατρό στον άλλον, αναλόγως καλύψεων, χρηματικών αποθεματικών ή πολιτικών του ασφαλιστικού τους Ταμείου, τα οποία τροποποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση μόνο για τον καθορισμό του εξατομικευμένου ιατρικού «τσεκ – απ», αλλά και για την εκτίμηση της βιολογικής ηλικίας του συνόλου του σώματος και των επιμέρους οργάνων, καθώς και για τον σχεδιασμό παρεμβάσεων αντιγήρανσης. Ο όρος βιολογική ηλικία χρησιμοποιείται σήμερα από την ιατρική για να περιγράψει την εσωτερική κατάσταση των λειτουργικών συστημάτων του οργανισμού. Λόγω ανάλογου ρυθμού γήρανσης, ένα άτομο χρονολογικής ηλικίας εξήντα ετών, μπορεί να έχει βιολογική ηλικία τριάντα ετών και αντιστρόφως. Ενα άτομο με χρονολογική ηλικία 65 ετών μπορεί να έχει καρδιά πενηντάρη και εγκέφαλο ενενηντάρη.

Μην αποκρύπτετε από τον γιατρό στοιχεία από το ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας, για να εντοπιστούν τα κληρονομικά σας στίγματα. Η συνήθεια της απόκρυψης είναι αρκετά διαδεδομένη στον ελληνικό χώρο και προέρχεται κυρίως από τις εξής τρεις λανθασμένες αντιλήψεις:

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_114.jpeg

1 Οτι ο ιατρός θα ανασυνθέσει μόνος του το ιατρικό σας παρελθόν. Οτι ο ιατρός θα ανασυνθέσει μόνος του το ιατρικό σας παρελθόν. Κάθε νόσημα που έχετε περάσει μπορεί να έχει αφήσει εμφανή ίχνη κατά την ιατρική εξέταση, μπορεί όμως και όχι. Εχει μείνει, ωστόσο, στην κυτταρική σας μνήμη και καθορίζει πολλές φορές τον τρόπο που το αμυντικό σας σύστημα και όλο το σώμα σας αντιδρά στο μέλλον και στα νοσήματα που είναι επιρρεπές.

Οι συχνές πυελονεφρίτιδες που πέρασε κάποιος κατά το παρελθόν μπορεί να μη φαίνονται στην ιατρική εξέταση, αλλά να τον έχουν καταστήσει επιρρεπή σε νεφρικές βλάβες και η υπέρταση από την οποία πάσχει να απαιτεί πιο αυστηρή ρύθμιση και άλλου τύπου εργαστηριακούς ελέγχους συγκριτικώς με ένα άλλο υπερτασικό άτομο, για να αποφευχθεί η εγκατάσταση νεφρικών βλαβών.

2 Οτι μόνο οι σοβαρές παθήσεις αξίζει να αναφερθούν και ότι ο καθένας ο οποίος δεν έχει ειδικές γνώσεις μπορεί να ιεραρχήσει τα σημαντικά από τα ασήμαντα στοιχεία του ιστορικού. Κι όμως, δεδομένα που φαίνονται ασήμαντα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως σημαντικά. Το σάκχαρο κατά την εγκυμοσύνη, για παράδειγμα, είναι ένα στοιχείο που πολλοί από εσάς θεωρούν λεπτομέρεια. Κι όμως, ασθενής σώθηκε από βαρύ εγκεφαλικό, διότι λόγω αυτού του στοιχείου και άλλων ευρημάτων κατά την κλινική εξέταση υποβλήθηκε σε ειδικές εξετάσεις.

3 Οτι ο συνοδός είναι απαραίτητος κατά την κλινική ιατρική εξέταση, για λόγους συμπαράστασης. Οι σύζυγοι προσέρχονται μαζί, οι μητέρες με τα παιδιά τους, ο φίλος με τον φίλο και πολλά στοιχεία που είναι προσωπικά μυστικά δεν λέγονται στον ιατρό, στοιχεία σημαντικότατα, που καθορίζουν το status του οργανισμού.

Επιστημονικές στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι στοιχεία του ιατρικού ιστορικού λησμονούνται και δεν δίνονται συχνά από τον ασθενή στην πρώτη λήψη, αλλά ανασυνθέτονται στη μνήμη του πληρέστερα, όσο περισσότερες φορές καλείται να τα ανασύρει από το παρελθόν.

Ο έμπειρος κλινικός ιατρός που σας εξετάζει σήμερα και σας εξέτασε και στο παρελθόν, ακόμη και εάν δεν θυμάται λεπτομέρειες, έχει στον νου του τη συνολική ιατρική σας εικόνα. Βασικό στοιχείο στην εκ νέου εκτίμηση των ιατρικών σας δεδομένων, στη συγκριτική αξιολόγηση του οργανισμού σας και στην πρώιμη ανίχνευση τυχόν δυσλειτουργίας και στην προάσπιση της υγείας σας, είναι η πληρέστερη ανασύνθεση και συμπλήρωσή της.

Πολλές φορές, ωστόσο, επιβάλλει τη λήψη του ιστορικού σας από την αρχή, όσο βαρετή και εάν σας φαίνεται η επανάληψη της διαδικασίας. Μη λησμονείτε να ενημερώνετε για τυχόν αλλαγές στο γενικό αίσθημα ευεξίας σας ή σε συμπτώματα, από τη στιγμή της προηγούμενης εξέτασης.

Είναι σημαντικό, σε κάθε ιατρική επίσκεψη, να προσκομίζετε όσο γίνεται περισσότερες και παλαιότερες εξετάσεις από αυτές που έχετε. Ακόμη και εάν υπάρχουν αρχεία δεδομένων στο ιατρείο, είναι σημαντικό, πολλές φορές, να προσκομίζετε τα πρωτότυπα. Υπάρχει σημαντικό εύρος στις φυσιολογικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων, έτσι κάθε εργαστηριακό αποτέλεσμα συγκρίνεται με προηγούμενα.

Για παράδειγμα, ο αιματοκρίτης σε μία φυσιολογική γυναίκα κυμαίνεται από 36 έως 46. Ενας οργανισμός όμως που λειτουργεί από την ηλικία των 18 ετών με αιματοκρίτη 46 και ξαφνικά εμφανίζει αιματοκρίτη 39, έχει συχνότατα παθολογικό πρόβλημα.

Εάν έχετε ξενυχτίσει την προηγούμενη της ιατρικής εξέτασης νύχτα, ενώ δεν το συνηθίζετε, να αναβάλετε το προκαθορισμένο σας ραντεβού, διότι κατά την προληπτική εξέταση πρέπει να αξιολογηθεί η λειτουργία του οργανισμού σε συνθήκες της καθημερινότητάς σας.

Εάν έχετε πυρετό ή νιώθετε άρρωστος πηγαίνετε στο προκαθορισμένο σας ραντεβού για να θεραπευτείτε, αλλά μεταθέσετε το ραντεβού της ετήσιας ιατρικής προληπτικής εξέτασης.

Αναστασία Μοσχοβάκη -Ειδική παθολόγος

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_25.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/09/fetcher_34.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *