Μυστικά που κρύβονται πίσω από το νούμερο της ζυγαριάς

 
Η ζυγαριά ένα όργανο που μας δείχνει το συνολικό μας βάρος και είναι αποτέλεσμα της άθροισης της λιπώδους και της άλιπης μάζας. Είναι απαραίτητο εργαλείο για τους διατροφολόγους, αλλά και για άλλους επιστήμονες επαγγελμάτων υγείας. Η χρησιμότητά του στηρίζεται κυρίως στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Πότε το νούμερο της ζυγαριάς ανεβαίνει;


Ανεβαίνει κυρίως όταν η ημερήσια πρόσληψη τροφής είναι παραπάνω από την επιθυμητή, όταν κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνουμε το πολύ ένα με δύο πλούσια γεύματα, όταν υπάρχει κάποια πάθηση, όπως δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, όταν ακολουθούμε δίαιτες στερητικού τύπου με στόχο τη γρήγορη απώλεια βάρους, όταν το άγχος και η κούραση έχουνε γίνει οι κολλητοί μας φίλοι, όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου.

Μπορεί το νούμερο της ζυγαριάς να επηρεάσει την ψυχολογία μας;

Όπως προανέφερα, το νούμερο της ζυγαριάς είναι ικανό να καθορίσει θετικά αλλά και αρνητικά την πορεία ενός περιστατικού. Κάποιες «λανθασμένες σκέψεις», που πολλές φορές παίζουν καθοριστικό ρόλο, είναι οι ακόλουθες:

«Έχασα 1½ κιλό την εβδομάδα, άρα η δίαιτα είναι πολύ καλή».
«Έχασα ½ κιλό την εβδομάδα, άρα έφαγα κάτι παραπάνω, δεν έπρεπε να βγω δύο φορές αυτήν την εβδομάδα για φαγητό».
«Πήρα βάρος, δεν πρόκειται ποτέ να αδυνατίσω, άρα ας φάω σήμερα ό,τι δεν έχω φάει αυτή την εβδομάδα».
«Δεν έχω χάσει πολλά κιλά αυτή την εβδομάδα, άρα πρέπει να φάω λιγότερο».

Η απάντηση είναι ότι μπορεί να επηρεάσει κυρίως αρνητικά την ψυχολογία μας, και οι συνέπειες αυτών των παραπάνω πεποιθήσεων είναι η μείωση της πρόσληψης τροφής με στόχο την απώλεια των κιλών και με αποτέλεσμα την εξάντληση του οργανισμού, αλλά και μακροπρόθεσμα τη μείωση του μεταβολικού ρυθμού, η ψυχολογική εξάντληση και στέρηση, με συνέπεια τις κρίσεις υπερφαγίας που διαδέχονται τις κρίσεις αφαγίας, οι αυξομειώσεις βάρους, αλλά και πολλές φορές η ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής (ψυχογενής βουλιμία, αδηφαγική διαταραχή και ψυχογενής ανορεξία ή άτυπη μορφή διατροφικής διαταραχής).

Τι θεωρείται επιτυχία, αν «όχι» η απώλεια βάρους;

Επιτυχία θεωρείται να μάθουμε να κάνουμε δίαιτα για το καλό της υγείας μας, και μέσα από αυτή την προσπάθεια που πραγματοποιείται:

Να αναγνωρίζετε την προσπάθειά σας.
Να προσπαθήσετε να διαφοροποιήσετε τις λανθασμένες συνήθειες και συμπεριφορές που σας έφεραν αντιμέτωπους με τα παραπάνω κιλά.
Να καταφέρετε να προσαρμόσετε τις συνήθειές σας με τις ανάγκες του οργανισμού σας.
Να κατανοήσετε τη χρησιμότητα της τροφής για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.
Να προσπαθήσετε να διακρίνετε και να αντιμετωπίζετε τις κρίσεις βουλιμίας και υπερφαγίας.
Να αποφεύγετε να ζυγίζεστε όταν ξέρετε ότι επηρεάζει την ψυχολογία σας.
Να βάζετε κάθε μήνα έναν στόχο και όταν αυτός επιτευχθεί να θέτετε τον επόμενο.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *