Σφραγίστηκε λόγω ακαταλληλότητας η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας στο «Άγιος Παύλος»

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους 38 θαλασσαιμικούς που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης η «σφράγιση» λόγω στατικής ανεπάρκειας του κτιρίου της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας. Οι υποβαλλόμενοι σε μεταγγίσεις θαλασσαιμικοί ενημερώθηκαν στις 28 Ιανουαρίου από την διοίκηση του νοσοκομείου ότι το κτίριο κρίθηκε ακατάλληλο και ότι θα εκκενωθεί εντός των ημερών.

Από εκείνη την ημέρα μέχρι προχτές, που σφραγίστηκε το κτίριο, οι μεταγγίσεις εξακολούθησαν να γίνονται εκεί, ενώ χθες και σήμερα θα πραγματοποιούνται στην Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας του Νοσοκομείου και από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υποβάλλονται σε μεταγγίσεις στο Ιπποκράτειο ή στο ΑΧΕΠΑ.

Η μεταφορά των θαλασσαιμικών στο Ιπποκράτειο είναι, όπως υποστήριξαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βασίλης Δήμος, αλλά και ο θαλασσαιμικός Μανώλης Καρτσιώτης, προβληματική και επικίνδυνη. Κι αυτό διότι στην Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκρατείου μεταγγίζονται 190 άτομα και υπάρχει μόνο ένας γιατρός, καθώς η μία γιατρός έχει πολύμηνη αναρρωτική άδεια και η θητεία του επικουρικού γιατρού έχει λήξει. Παράλληλα, δεν προβλέπεται να μεταφερθεί στο Ιπποκράτειο η γιατρός της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του «Αγίου Παύλου». Επιπλέον, επισήμαναν, στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκρατείου είναι ελλιπές και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Η διοικήτρια του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος», Αναστασία Πατερνά, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μετά από τεχνική έκθεση μηχανικού, σύμφωνα με την οποία το κτίριο της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας κρίθηκε ακατάλληλο, αναγκάστηκε να το εκκενώσει. Παράλληλα επισήμανε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος στο νοσοκομείο που να έχει τις προδιαγραφές για να στεγάσει τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας και ότι αναμένει απόφαση του διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) για τη μεταφορά των μεταγγιζόμενων θαλασσαιμικών στις Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας του Ιπποκρατείου και του ΑΧΕΠΑ.

Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία που υποβάλλονταν σε μεταγγίσεις στη Μονάδα του «Αγιος Παύλος», σε εξώδικο που έστειλαν την περασμένη Δευτέρα στη διοίκηση του Νοσοκομείου, ζητούν να παραχωρηθεί ένας χώρος εντός του νοσοκομείου για να συνεχίσουν εκεί τη θεραπεία τους, καθώς κρίνουν επισφαλή την μεταφορά τους στο Ιπποκράτειο. Μάλιστα προτείνουν να συνεχίσουν τη θεραπεία τους ή στον χώρο του οδοντιατρείου του «Αγιος Παύλος», που βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό αιμοδοσίας ή στον χώρο πάνω από το οδοντιατρείο όπου στεγάζεται η τεχνική υπηρεσία ή να μεταφερθεί η Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας εντός του νοσοκομείου, στον χώρο όπου ήταν το παλιό κυλικείο και τώρα βρίσκονται οι κοινωνικές υπηρεσίες και δεν λειτουργεί κάποιο ιατρείο ή κλινική.

«Ο απαιτούμενος χώρος για τη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας, δεν είναι πολύ μεγάλος μιας και ημερησίως τα μεταγγιζόμενα άτομα είναι πέντε έως επτά στον αριθμό… Δεν θέλουμε να φύγουμε από τον χώρο του νοσοκομείου του Αγίου Παύλου, όπου τόσα χρόνια βρισκόμαστε εκεί και το νιώθουμε σαν δεύτερο σπίτι μας. Είμαστε δεμένοι συναισθηματικά με τον χώρο αυτό, εκεί μεγαλώσαμε και επιβιώσαμε, για το λόγο αυτό και θέλουμε να μείνουμε εκεί. Σε κάθε περίπτωση μια συγχώνευση μονάδων, αν μη τι άλλο θα έπρεπε να γίνει με τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία και όχι βιαστικά και χωρίς καμία απολύτως πρόβλεψη, χωρίς την έκδοση ΦΕΚ για τη συγχώνευση αυτή, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς καμία ασφάλεια, με αποτέλεσμα να πέφτει η ποιότητα ζωής και όλα αυτά σε 38 άτομα με αναπηρία ποσοστού 67%-80% και άνω. Έχει γίνει στο παρελθόν συγχώνευση μονάδων στη χώρα μας όμως έγινε σταδιακά, ομαλά και με κάθε νόμιμη διαδικασία. Η δική σας στάση και η ενέργεια που επιχειρείται δεν στηρίζεται σε καμία νόμιμη διαδικασία και είναι επιβλαβής διότι θέτετε σε κίνδυνο την ασφαλή συνέχιση της μεταγγισιοθεραπείας αλλά και την ψυχική υγεία 38 ατόμων με βαριά αναπηρία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εξώδικο.

Οι μεταγγιζόμενοι θαλασσαιμικοί καλούν τη διοίκηση του «Αγιος Παύλος» να εξετάσει τους προτεινόμενους χώρους για τη μεταφορά και τη μετεγκατάσταση της Μονάδας και να έχουν ενημέρωση ως τις 11 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη...