Η μόλυνση του αέρα σκοτώνει κάθε χρόνο 600.000 παιδιά

Η μόλυνση του αέρα, τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική, οδηγεί κάθε χρόνο στον θάνατο περίπου 600.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών λόγω οξέων λοιμώξεων των αναπνευστικών οδών, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η μόλυνση του αέρα είναι «ο νέος καπνός», υπογραμμίζει ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, στον ισότοπο του οργανισμού που πραγματοποιεί από σήμερα έως την Πέμπτη στη Γενεύη την πρώτη παγκόσμια διάσκεψη για τη «μόλυνση του αέρα και την υγεία».

Με την ευκαιρία αυτή, ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε έκθεση σύμφωνα με την οποία κάθε μέρα, περίπου το 93% των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών στον κόσμο (1,8 δισεκ. παιδιά) εισπνέουν έναν τόσο μολυσμένο αέρα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 91% των κατοίκων του πλανήτη εισπνέουν μολυσμένο αέρα, με αποτέλεσμα περίπου 7 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

«Αυτή η κρίση δημόσιας υγείας αποτελεί αντικείμενο αυξημένης προσοχής, όμως μια κρίσιμη πτυχή συχνά παραβλέπεται: πώς η μόλυνση του αέρα επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά», αναφέρει στην έκθεσή του ο ΠΟΥ.

Το 2016, η μόλυνση του αέρα στο εσωτερικό των νοικοκυριών και στο εξωτερικό προκάλεσε τον θάνατο 543.000 παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών και 52.000 παιδιών ηλικίας από 5 έως 15 ετών λόγω οξέων λοιμώξεων του αναπνευστικού, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση εξηγεί επίσης πως οι έγκυες που εκτίθενται στον μολυσμένο αέρα είναι πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα και λιποβαρή μωρά.

Η μόλυνση του αέρα επηρεάζει επίσης τη νευρολογική ανάπτυξη και τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών. Εξάλλου, τα παιδιά που εκτέθηκαν σε αυξημένα επίπεδα μόλυνσης του αέρα μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις αργότερα στη διάρκεια της ζωής τους.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ότι αναπνέουν πιο γρήγορα από τους ενήλικους και άρα απορροφούν περισσότερους ρύπους, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Εξάλλου, τα παιδιά είναι πιο κοντά στο έδαφος όπου ορισμένοι ρύποι φθάνουν το μέγιστο των συγκεντρώσεων, τη στιγμή που ο εγκέφαλος και το σώμα τους είναι ακόμη υπό ανάπτυξη.

Τα νεογέννητα και τα μικρά παιδιά είναι επίσης πιο ευάλωτα στη μόλυνση του αέρα στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν τακτικά τεχνολογίες και ρυπογόνα καύσιμα για να μαγειρέψουν, να ζεσταθούν και για φωτισμό.

Σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους ο δρ Μαρία Νέιρα, διευθυντής του τμήματος δημόσιας υγείας του ΠΟΥ, δήλωσε πως η προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση σε «καθαρές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη...