Πιο ανθεκτικά τα μικρόβια των Ευρωπαίων του Νότου σε σχέση με τον Βορρά

Περισσότερα αντιβιοτικά φαίνεται να χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι του Νότου, όπως αποκαλύπτει μια νέα επιστημονική έρευνα, από εκείνους του Βορρά. Η έρευνα που ανέλυσε δείγματα από 12 μονάδες επεξεργασίας λυμάτων σε επτά ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, Γερμανία, Νορβηγία και Φινλανδία) δείχνει επιπλέον πως οι νοτιοευρωπαίοι έχουν στο σώμα τους πολύ μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Η ευρωπαϊκή γενετική μελέτη υπολόγισε και μετά συνέκρινε τον αριθμό των γονιδίων που εμφανίζουν αντίσταση στα αντιβιοτικά, δίνοντας έτσι στα παθογόνα βακτήρια τη δυνατότητα να επιβιώνουν. Οι σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας λυμάτων φαίνεται να είναι αρκετά αποτελεσματικές στην απομάκρυνση μικροοργανισμών ανθεκτικών στα αντιβιοτικά, αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι επίσης δυνατό μια τέτοια μονάδα, υπό ορισμένες συνθήκες, να λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα» ανάπτυξης ανθεκτικών βακτηρίων. Από τις 12 μονάδες που εξετάσθηκαν, βρέθηκε μία παλαιότερης τεχνολογίας (στην Πορτογαλία), όπου ο αριθμός των γονιδίων ανθεκτικών μικροοργανισμών ήταν μεγαλύτερος και όχι μικρότερος μετά τη διαδικασία της επεξεργασίας των λυμάτων.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science Advances» διαπίστωσαν ότι, τόσο η κατανάλωση αντιβιοτικών όσο και η μικροβιακή ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι σαφώς μεγαλύτερη σε Κύπρο, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιρλανδία, από ό,τι σε Γερμανία, Νορβηγία και Φινλανδία. Όσο μεγαλύτερη αναλογία ανθεκτικών μικροβίων υπάρχει στα λύματα πριν την επεξεργασία, τόσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό αυτών των μικροβίων που επιβιώνει από την επεξεργασία και καταλήγει στο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη σαφή εικόνα για το πόσο επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία είναι αυτή η επιβίωση ενός ποσοστού ανθεκτικών μικροοργανισμών, καθώς τα λύματα μετά την επεξεργασία καταλήγουν στο περιβάλλον ή αξιοποιούνται για διάφορες χρήσεις, π.χ. για άρδευση γεωργικών καλλιεργειών, συνεπώς μπορεί να επιστρέφουν μέσω της τροφικής αλυσίδας εκεί από όπου ξεκίνησαν, στο ανθρώπινο έντερο.

Διαβάστε ακόμη...