Mικροδιακόπτες RNA οδηγούν σε νέα φάρμακα

 
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Michigan ανακάλυψαν τον πιο μικρό «μοριακό διακόπτη» RNA (το RNA είναι το χημικό ξαδελφάκι του DNA). Η ανακάλυψη των επιστημόνων θεωρείται σημαντική επειδή όπως εξηγούν, αυτές οι μικροσκοπικές δομές RNA μπορούν να αποτελέσουν τους κύριους στόχους για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.


Το RNA θεωρείται ένα είδος κυτταρικού «ελβετικού σουγιά» επειδή επιτελεί πλήθος διαφορετικών έργων και μετατρέπεται σε μυριάδες σχήματα.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος του DNA στα κύτταρά μας χρησιμοποιείται για να κάνει μόρια RNA, ότι το RNA παίζει κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων και ότι αυτά τα μόρια RNA λειτουργούν σαν διακόπτες που λαμβάνουν κυτταρικά σήματα και στη συνέχεια αλλάζουν σχήμα για να στείλουν την κατάλληλη «απάντηση» σε άλλα μόρια μέσα στο κύτταρο.

Παρότι ο ρόλος του RNA ως «μοριακού διακόπτη» εντός του κυττάρου έχει τεκμηριωθεί, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Michigan αναφέρουν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Nature, ότι εντόπισαν μια νέα γενιά από μικροσκοπικούς διακόπτες RNA που είναι σημαντικά μικρότεροι και ταχύτεροι από όσους ήδη γνώριζαν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψη αυτών των νέων μίνι – διακοπτών RNA ανοίγουν καινούργιο πεδίο δημιουργίας νέων αντιικών και αντιβιοτικών φαρμάκων.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *