Μια «επιδημία» αλληλεγγύης

 
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, όταν άρχισαν την εκστρατεία «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» έθεταν έναν στόχο διαφορετικό από τους άλλους. Ήθελαν να δημιουργήσουν μια «επιδημία», αντί να τη θεραπεύσουν. Μια «επιδημία» αλληλεγγύης που θα έφτανε σε όλες τις πόλεις και τα χωριά και σε κάθε γειτονιά των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας.


Τρεις μήνες αργότερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με έκπληξη και χαρά διαπιστώνουν πως οι «Παστίλιες» έγιναν η αφορμή για μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας να δείξει οξυμένα κοινωνικά αντανακλαστικά, υιοθετώντας με μοναδικό τρόπο τα μηνύματα της εκστρατείας και μεταδίδοντας τον «ιό» της αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα.

«Ας μοιραστούμε τον πόνο, μοιράζοντας ανθρωπιά» στέλνει μήνυμα η Σοφία από τη Θεσσαλονίκη, «Για αλληλεγγύη και ανθρωπιά δεν υπάρχουν σύνορα», λέει η Πέτρα από το Ίλιον.

«Μόνο όταν ο δικός σου πόνος γίνει δικός μου, θα γιατρευτούμε και οι δύο», επισημαίνει η Στεφανία από Κοζάνη. «Κάνε μικρά πράγματα με αγάπη. Κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, όμως ο καθένας μπορεί να κάνει κάτι» είναι το μήνυμα του Αλέξανδρου από το Αγρίνιο. «Πόνος που μοιράζεται, κάπως μετριάζεται» γράφει ο Κωνσταντίνος από την Αθήνα και «Ανακουφίζοντας τον πόνο του άλλου, είμαι ο πλουσιότερος άνθρωπος πάνω στη Γη!» η Φωτεινή από τους Νέους Επιβάτες. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα εκατοντάδες συγκινητικά μηνύματα που έστειλαν ευαισθητοποιημένοι πολίτες στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, από την έναρξη της εκστρατείας «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου».

Μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί σχεδόν 300.000 κουτιά παστίλιες σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η ζήτηση αυξάνεται σταθερά από πολίτες που τις αναζητούν στα φαρμακεία. Τα φαρμακεία που υποστηρίζουν την εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν φτάσει τις 3.000 και καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των γεωγραφικών περιοχών της χώρας.

«Υπάρχει μια πρωτόγνωρα θετική ανταπόκριση από τους πολίτες» αναφέρει ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Χρήστος Χρήστου. «Άνθρωποι που μετέτρεψαν την αλληλεγγύη σε πράξη μέσα από τις Παστίλιες, ειδικά σε μια περίοδο έντονης δοκιμασίας για όλους μας. Παράλληλα μας γεμίζει με αισιοδοξία για το μέλλον της εκστρατείας που συνεχίζεται για να υποστηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να απαλύνουμε τον πόνο χιλιάδων ξεχασμένων και αποκλεισμένων ανθρώπων, που έχουν περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας».

«Είμαστε ευγνώμονες προς την ελληνική κοινωνία που είναι εκείνη που πραγματικά έδωσε και ακόμα δίνει τεράστια δυναμική στην εκστρατεία», συνεχίζει ο κύριος Χρήστου. «Τα 3.000 φαρμακεία που ήδη συμμετέχουν χωρίς κανένα κέρδος, και τα οποία ευχαριστούμε θερμά, μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να φτάσουμε σε ένα μεγάλο εύρος της επικράτειας. Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε πως έχουμε δρόμο μέχρι οι Παστίλιες να φτάσουν κυριολεκτικά σε κάθε γειτονιά και χωριό, και γιατί όχι και στα 13.000 φαρμακεία που υπάρχουν στην Ελλάδα».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *