Μήπως δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη; Δείτε τις πιθανές επιπτώσεις

Οι πρωτεΐνες έχουν πολλές διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Ο οργανισμός τις χρησιμοποιεί βασικά για την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση.

Χρησιμοποιούνται επίσης για να μεταφέρουν τα «σήματα» από το ένα σημείο του σώματος στο άλλο για τον σχηματισμό δομών, συμπεριλαμβανομένων των μυών.

Οι πρωτεϊνικές ανάγκες κάθε ανθρώπου εξαρτώνται από το βάρος και την ηλικία του.

Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες, πρέπει να προσλαμβάνετε 0,75 γραμμάρια πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους καθημερινά ή 56 γραμμάρια αν είστε μέσος άνδρας ή 45 γραμμάρια αν είστε μέση γυναίκα.

Οι πρωτεΐνες μπορεί να είναι ζωικής (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά) ή φυτικής προέλευσης (όσπρια και δημητριακά).

Όταν οι άνθρωποι δεν λαμβάνουν αρκετές πρωτεΐνες από τη διατροφή τους, εκδηλώνουν μια σειρά συμπτωμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:

Απώλεια μαλλιών
Η ανεπάρκεια πρωτεϊνών συχνά αφήνει σημάδια στην επιδερμίδα, τα μαλλιά και τα νύχια, τα οποία αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από πρωτεΐνες. Η αραίωση και το ξεθώριασμα των μαλλιών, τα εύθραυστα νύχια και οι φολίδες στην επιδερμίδα, είναι χαρακτηριστικά της έλλειψης πρωτεϊνών. Οι ειδικοί διευκρινίζουν ωστόσο, ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα αφορούν περιπτώσεις σοβαρής ανεπάρκειας.

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος
Ένα σύνηθες σύμπτωμα της έλλειψης πρωτεϊνών είναι το λίπος στο συκώτι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Η κατάσταση προκαλεί φλεγμονή, ουλές στο συκώτι και πιθανώς ηπατική ανεπάρκεια. Παρουσιάζεται επίσης συχνά σε παχύσαρκους και ανθρώπους και κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.

Απώλεια μυϊκής μάζας
Η μεγαλύτερη αποθήκη πρωτεϊνών του σώματός σας είναι οι μύες. Όταν δεν λαμβάνετε αρκετές πρωτεΐνες από τη διατροφή, το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει πρωτεΐνες από τους σκελετικούς μύες για να διατηρήσει τους σημαντικούς ιστούς και τις λειτουργίες του οργανισμού. Με την πάροδο του χρόνου, η έλλειψη πρωτεϊνών οδηγεί σε απώλεια της μυϊκής μάζας.

Σοβαρές λοιμώξεις
Η έλλειψη πρωτεϊνών μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις. Παράλληλα, είναι πιο δύσκολη η ίαση, αφού το ανοσοποιητικό δυσκολεύεται να καταπολεμήσει ιούς και βακτήρια.

Μεγαλύτερη όρεξη
Αν νιώθετε την ανάγκη να τρώτε περισσότερο και συχνότερα, ίσως είναι σημάδι ανεπάρκειας πρωτεϊνών. Όταν η πρόσληψη πρωτεϊνών είναι ανεπαρκής, το σώμα προσπαθεί να καλύψει το κενό, ζητώντας τροφή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *