Μην ξεσκονίζετε το πιάτο σας

02B08647B70C9FA4CD0F95AEF45B1433.jpg

  Στοιχεία επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν σήμερα ότι η παχυσαρκία αλλά και μια σειρά άλλων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης κ.α. σχετίζονται άμεσα με τα λανθασμένα διατροφικά πρότυπα.
Ιδιαιτέρως στη χώρα μας, όπου τις τελευταίες δεκαετίες βρισκόμασταν σε μια φάση διατροφικής μετάβασης προς πιο δυτικού τύπου διατροφικά πρότυπα σε συνδυασμό με το κατοχικό σύνδρομο, υπάρχει μια λανθασμένη εικόνα του πληθυσμού όσον αφορά τόσο την ποιότητα όσο και στην ποσότητα του φαγητού.

Η έννοια μερίδα έχει χάσει πια το πραγματικό της νόημα, αφού για τους πιο παλιούς αλλά και τους νεότερους μερίδα σημαίνει έντονος κορεσμός. Είναι αυτό που οι γιαγιάδες και οι μαμάδες λένε «φάε όλο σου το φαγητό και μην αφήνεις ούτε μπουκιά γιατί αυτή είναι η δύναμή σου».

Ωστόσο, η αύξηση της ποσότητας των γευμάτων συνεπάγεται άμεσα προβλήματα για την καλή μας υγεία. Καταρχήν, μεγάλες ποσότητες σημαίνει πολλές θερμίδες και διαμόρφωση αυτού που λέμε θετικού ισοζυγίου ενέργειας (σε συνδυασμό με μειωμένη φυσική δραστηριότητα) και αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία.

Παράλληλα, η αυξημένη ποσότητα του γεύματος έχει ως συνέπεια μεγάλες αυξομειώσεις και έντονη καταπόνηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι επιζήμια. Ίσως όμως το σημαντικότερο, το μεγάλο γεύμα έχει ως αποτέλεσμα αυτό που λέμε αυξημένη μεταγευματική γλυκαιμία και λιπαιμία, με παράλληλες υψηλές ορμονικές εκκρίσεις (κυρίως της ορμόνης ινσουλίνης).
Ο συνδυασμός αυτών σχετίζεται σήμερα και, μάλιστα φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου, για καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ.

Άρα λοιπόν όπως διαφαίνεται από όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητο να αναθεωρήσουμε την άποψη που ξέραμε από παλιά, ότι πρέπει να τρώμε όλο το φαγητό μας σε μεγάλες ποσότητες.
Είναι απαραίτητο να έχουμε στη διατροφή μας μικρά και συχνά γεύματα, ούτως ώστε να έχουμε μια καλύτερη ισορροπία στη λειτουργία των μεταβολικών μας.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *