Μετρώντας «ζημιές» από την έκθεση στον ήλιο

Τις «ζημιές» από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο μετράμε συνήθως αυτή την εποχή. Οι πολύωρες «ηλιοθεραπείες» του καλοκαιριού αφήνουν τα σημάδια τους -κυρίως στο πρόσωπο- το οποίο είναι ταλαιπωρημένο και χάνει τη φυσική του φρεσκάδα και λάμψη.


Τις «ζημιές» από την έκθεση του δέρματος στον ήλιο μετράμε συνήθως αυτή την εποχή. Οι πολύωρες «ηλιοθεραπείες» του καλοκαιριού αφήνουν τα σημάδια τους -κυρίως στο πρόσωπο- το οποίο είναι ταλαιπωρημένο και χάνει τη φυσική του φρεσκάδα και λάμψη.

«Είναι πολύ πιθανό να έχουν εμφανιστεί σημάδια φωτογήρανσης, όπως οι αντιαισθητικές πανάδες και δυσχρωμίες ή ακόμη μικρές γραμμές και ρυτίδες, εξαιτίας της όχι και τόσο εντατικής περιποίησης στο διάστημα των διακοπών», σημειώνει ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης. Αποτέλεσμα -τονίζει- είναι η επιδερμίδα να αποκτά μία θαμπή όψη, ειδικά στο πρόσωπο, καθώς αυτό είναι περισσότερο εκτεθειμένο.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα; Ο κ. Γαϊτάνης συμβουλεύει:

Οι αντιαισθητικές μελαγχρώσεις οφείλονται σε συγκέντρωση ενδογενούς χρωστικής -κυρίως μελανίνης- και εμφανίζονται συνήθως μετά από την έκθεση στον ήλιο, ο οποίος επιδρά στο δέρμα προκαλώντας φωτογήρανση.

Πόσο συχνά και σε ποιους εμφανίζονται;

Οι μελαγχρώσεις κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους στο πρόσωπο, τον λαιμό, το ντεκολτέ και τα χέρια. Τις περισσότερες φορές παρατηρούνται σε ανθρώπους με ανοιχτά δέρματα που καίγονται εύκολα και έχουν την τάση να εμφανίζουν πανάδες.

Αλλοτε, πάλι, σχετίζονται με ορμονικές διαταραχές, είτε εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε της εμμηνόπαυσης.

Πιο συχνά τις συναντάμε σε ηλικίες άνω των τριάντα, όπου οι μελαγχρώσεις αυξάνονται και σκουραίνουν τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αποχρωματίζονται σημαντικά τον χειμώνα. Μελαγχρώσεις μπορεί ακόμη να εμφανιστούν μετά από χρήση κάποιων φαρμάκων, σε ουλές από τραύματα, ή χειρουργικές επεμβάσεις.

Στην επιδιόρθωση του ταλαιπωρημένου από τους καλοκαιρινούς μήνες προσώπου μπορούν να βοηθήσουν οι θεραπείες λέιζερ, οι οποίες βέβαια μπορούν να πραγματοποιηθούν αφού έχει υποχωρήσει το μαύρισμα.

Θεωρούνται ως οι πλέον ανώδυνες και αποτελεσματικές θεραπείες στην ανανέωση του προσώπου και στη βελτίωση της όψης του δέρματος, που με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση στον ήλιο εμφανίζει σταδιακά λεπτές γραμμές και δυσχρωμίες.

Ανάλογα με τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, χρησιμοποιείται η κατάλληλη μέθοδος θεραπείας, είτε μία είτε ένας συνδυασμός εφαρμογών.

Υπάρχει η δυνατότητα με κάποιες συσκευές λέιζερ να γίνουν συνδυαστικές θεραπείες, ανάλογα με το πρόβλημα, ώστε να διαμορφωθεί μια εξατομικευμένη θεραπεία ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του κάθε προσώπου. Οι θεραπείες αυτές μπορούν να εναλλάσσονται προκειμένου να αντιμετωπιστούν παράλληλα περισσότερα είδη αισθητικών προβλημάτων (λεπτές γραμμές, πανάδες, ουλές, χαλάρωση, θαμπάδα κλπ.). Κατά την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό, θα συζητήσετε για τις ανάγκες και τις προτεραιότητές σας.

Μεσοθεραπεία προσώπου
Η μεσοθεραπεία προσώπου παρέχει άμεση ενυδάτωση. Γίνεται με την έκχυση πολυβιταμινούχου, συσφικτικού και αναπλαστικού σκευάσματος στο μεσόδερμα, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας αισθητικά προβλήματα όπως η δερματική χαλάρωση, η γήρανση του δέρματος.

Η εφαρμογή της πραγματοποιείται στις πάσχουσες περιοχές (λαιμό, μέτωπο, ρινοπαρειακές πτυχές, ζυγωματικά), με σύριγγες που έχουν μια πολύ μικρή και λεπτή βελόνα, ώστε τα συστατικά να εισχωρούν καλύτερα μέσα στον λιπώδη ιστό και να έχουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία, την οξυγόνωση των κυττάρων και την αποβολή των τοξινών.

Η μεσοθεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες «My Cells», για αναζωογόνηση της επιδερμίδας του προσώπου. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία αποτελεί μια μέθοδο της αισθητικής ιατρικής, η οποία έχει πολλαπλή δράση ως προς την αναζωογόνηση των ιστών του προσώπου. Εφαρμόζεται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γήρανσης του δέρματος, τις ρυτίδες του προσώπου, τη σύσφιξη του χαλαρωμένου δέρματος, την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, καθώς και την αντιμετώπιση άλλων αισθητικών προβλημάτων όπως ουλές, αλωπεκία και τριχόπτωση.

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες προέρχονται από τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια P.R.P. (platelet rich plasma), που ουσιαστικά είναι ένα υποπροϊόν του αίματός μας, πλούσιο σε αιμοπετάλια, επιτρέποντας έτσι στο σώμα μας να χρησιμοποιήσει μία φυσιολογική οδό υγιούς αντίδρασης σε επιταχυνόμενους ρυθμούς.

Η λειτουργία των αυξητικών παραγόντων έγκειται στην ενεργοποίηση των ενήλικων βλαστοκυττάρων, που με τη σειρά τους μεταπλάσσονται σε ώριμα κύτταρα του προς επί διόρθωση ιστού με σκοπό τη γρηγορότερη διαδικασία επούλωσής του.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πρόσωπο με Accent kai Pixel

Ο πρωτοποριακός συνδυασμός της τεχνολογίας σύσφιξης με ραδιοσυχνότητες (Accent) και της τεχνολογίας ανάπλασης δέρματος (pixel) μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στο πρόσωπο.

H δράση του pixel βασίζεται στην εξάχνωση των ιστών που έχουν υποστεί ζημιά και την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Το laser «χαρτογραφεί» την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν ένδειξη προβλήμα­τος, όπως ουλές, χαλάρωση, ή λεπτές γραμμές.

Σύμφωνα με τον κ. Γαϊτάνη, με τη διατήρηση του περιβάλλοντος ιστού ανέπαφου η ανάρρωση είναι ταχύτατη, καθώς ο οργανισμός απομακρύνει διά της λεμφικής οδού μόνο τα σωματίδια που «χτυπά» η ακτίνα του Pixel και η όψη του δέρματος αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα, καθώς ο τραυματισμός είναι τμηματικός και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Η εφαρμογή Accent με τη βοήθεια των ραδιοσυχνοτήτων μεταφέρει τη θερμότητα κάτω από το δέρμα βοηθώντας έτσι την αύξηση της κυκλοφορίας του, ενώ με τη βοήθεια της ελεγχόμενης αυτής θερμότητας προκαλείται συρρίκνωση στα λιποκύτταρα.

Μέσα από αυτήν τη διαδικασία διεγείρονται οι ινοβλάστες, οι οποίοι παράγουν περισσότερο κολλαγόνο, με αποτέλεσμα σε διάστημα δύο έως τριών μηνών το δέρμα να φαίνεται πιο νεανικό, σφριγηλό και λείο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *