Μέτρα πρόληψης για τις τροφικές αλλεργίες στα βρέφη

Αυξημένη είναι η πιθανότητα τροφικής αλλεργίας στο βρέφος όταν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Οι ειδικοί του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» προτείνουν απλά μέτρα πρόληψης, που μπορούν να πάρουν οι γονείς, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος.


Αυξημένη είναι η πιθανότητα τροφικής αλλεργίας στο βρέφος όταν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια. Οι ειδικοί του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» προτείνουν απλά μέτρα πρόληψης, που μπορούν να πάρουν οι γονείς, ώστε να ελαττωθεί ο κίνδυνος.

Η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι μεταξύ 16 και 18 βαθμών Κελσίου, το οποίο πρέπει να αερίζεται καλά και όταν μπορείτε να βγάζετε τα σκεπάσματα και τις κουβέρτες στον ήλιο.

Το βρέφος θα πρέπει να τρέφεται αποκλειστικά με μητρικό γάλα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα (το ελάχιστο για τρεις μήνες).

Σε διαφορετική περίπτωση, το γάλα πρέπει να είναι υποαλλεργικό. Το γάλα αγελάδας σε σκόνη δεν θα πρέπει να δοθεί πριν από τους έξι μήνες.

Aλλα είδη γάλακτος αγελάδας (εβαπορέ ή φρέσκο) είναι διαιτητικά ακατάλληλα για τη διατροφή του βρεφών που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο μήνα.

Τι πρέπει να τρώει
Οι στερεές τροφές και τα δημητριακά θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο του βρέφους μετά τον έκτο μήνα.

Aλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι διατροφικά ακατάλληλα για τα βρέφη που δεν έχουν συμπληρώσει τον έκτο μήνα.

Το αβγό και το ψάρι δεν πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή του βρέφους εάν δεν έχει συμπληρώσει το ένα έτος.

Φιστίκια και λοιποί ξηροί καρποί θεωρούνται ακατάλληλες τροφές πριν από το τρίτο έτος.

Πριν από την έναρξη κάθε νέας τροφής στο διαιτολόγιο του μωρού, πρέπει να παρεμβάλλονται μία έως δύο εβδομάδες. Με τον τρόπο αυτό, θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί η τροφή που ενδέχεται να προκαλέσει την αλλεργική αντίδραση.

«Εχθρός» του αλλεργικού παιδιού είναι η σκόνη στο δωμάτιο

Για την αποφυγή έκθεσης στα αλλεργιογόνα, τα στρώματα των κρεβατιών που βρίσκονται στο δωμάτιο του παιδιού θα πρέπει να είναι καλυμμένα με το ειδικό κάλυμμα. Το παιδί πρέπει να αποθαρρύνεται να κοιμάται ή να παίζει σε κρεβάτια που δεν έχουν το ειδικό κάλυμμα. Το δωμάτιο πρέπει να αερίζεται καλά και να τακτοποιείται τακτικά. Οι κρεβατοκάμαρες είναι προτιμότερο να μη θερμαίνονται τη νύκτα. Βάλτε τα παιχνίδια, τα βιβλία και τα ρούχα σε ντουλάπια, για να μη μαζεύουν σκόνη. Βγάλτε τα χαλιά και τις μοκέτες αν είναι δυνατόν από όλο το σπίτι και όχι μόνο από την κρεβατοκάμαρα του παιδιού και το καθιστικό και διαλέξτε κουρτίνες που μπορούν να πλένονται σε καυτό νερό. Περιορίστε τη σκόνη πάνω στα έπιπλα, χρησιμοποιώντας υγρό πανί και μην αφήνετε το παιδί να κοιμάται στο κάτω κρεβάτι διώροφης κουκέτας.

Εστία αλλεργιογόνων το δωμάτιο του μωρού
Οδηγίες για ένα ιδανικό υγιεινό περιβάλλον

Πλήθος αλλεργιογόνων περιέχονται ακόμη και στο δωμάτιο του μωρού.

Οι αλλεργιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού» επισημαίνουν ότι το κρεβάτι του βρέφους πρέπει να έχει στρώμα από βινύλιο. Αν είναι υφασμάτινο, πρέπει να καλυφθεί με ειδικό κάλυμμα.

Αποφύγετε να παίρνετε το μωρό σε κρεβάτι που το στρώμα του δεν έχει το ειδικό κάλυμμα ή να το ξαπλώνετε κατευθείαν πάνω στον καναπέ ή το χαλί.

Κάθε άλλο κρεβάτι στο δωμάτιο πρέπει να έχει καλυμμένο το στρώμα του με ειδικό κάλυμμα.

Πάρτε το κάλυμμα μαζί σας αν το μωρό κοιμηθεί σε άλλο κρεβάτι, σε άλλο σπίτι.

Το δωμάτιο του βρέφους πρέπει να επιπλωθεί όσο το δυνατόν πιο απλά. Επιφάνειες που έχουν καλυφθεί με χαλιά ή μοκέτες, αποτελούν εστίες για ακάρεα οικιακής σκόνης. Αν είναι δυνατό, απομακρύνετε τα χαλιά και διαλέξτε κουρτίνες κατά προτίμηση κοντές στο μήκος, που μπορούν να πλένονται με καυτό νερό, σε θερμοκρασίες άνω των 55 βαθμών Κελσίου, ώστε να απολυμαίνονται από τα ακάρεα.

Θερμοκρασία και καθαρισμός
Οι κουρτίνες θα πρέπει να πλένονται τέσσερις φορές τον χρόνο και σίγουρα πριν από τη γέννηση του παιδιού, αν είναι παλιές.

Αποθαρρύνετε τη χρήση χνουδωτών ή πάνινων παιχνιδιών. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, φροντίστε να μπορούν να πλένονται σε καυτό νερό μαζί με τα σεντόνια ή να μπαίνουν στην κατάψυξη (για 3 μέρες) μία φορά την εβδομάδα.

Διαλέξτε σκεπάσματα και κουβέρτες που να μπορούν να πλένονται μία φορά την εβδομάδα σε θερμοκρασία άνω των 55 βαθμών Κελσίου, ώστε να απολυμαίνονται από ακάρεα. Οταν το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να χρειάζεται μαξιλάρι, φροντίστε να πλένεται σε καυτό νερό.

Αερίζετε το δωμάτιο καλά και βγάζετε τα σκεπάσματα και τις κουβέρτες στον ήλιο, όταν μπορείτε. Η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο του μωρού πρέπει να είναι μεταξύ 16 και 18 βαθμών Κελσίου.

Χρησιμοποιείτε υγρό πανί όταν ξεσκονίζετε.

Καθαρίζετε με ηλεκτρική σκούπα τα δωμάτια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, όταν απουσιάζει το βρέφος.

Μην επιτρέπετε το κάπνισμα στο σπίτι. Είναι προτιμότερο να μην έχετε κανένα κατοικίδιο ζώο. Σε διαφορετική περίπτωση, μην τους επιτρέπετε να μπαίνουν στο δωμάτιο του μωρού.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *