Μεταλλική «κουβαρίστρα» αποκαθιστά τη σπονδυλική στήλη

 
Ένα νέο κυλινδρικό εμφύτευμα από ειδικό εύκαμπτο μέταλλο στο μέγεθος μιας μικρής κουβαρίστρας ίσως αποτελέσει μέσα στην επόμενη τριετία τη νέα θεραπευτική μέθοδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης (π.χ. μέσης, πλάτης).


Το εμφύτευμα έχουν σχεδιάσει οι ερευνητές του Brigham Young University των Η.Π.Α. με το σκεπτικό να αποτελέσει μια πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση της σπονδυλοδεσίας – της χειρουργικής επέμβασης που έχει ως στόχο το «δέσιμο» και την ακινητοποίηση των φθαρμένων σπονδύλων και μεσοσπονδυλίων δίσκων.

Ο μικρός μεταλλικός κύλινδρος εμφυτεύεται στη σπονδυλική στήλη, αντικαθιστώντας τους φθαρμένους δίσκους και αποκαθιστώντας την κινητικότητα της πάσχουσας περιοχής.

Σύμφωνα με τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα σε πειραματόζωα, η μεταλλική «κουβαρίστρα» φαίνεται ότι παρέχει μεγαλύτερη ευλυγισία στη σπονδυλική στήλη σε σύγκριση με την κλασική χειρουργική μέθοδο.

Τώρα οι ερευνητές διεξάγουν πειράματα σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα σε 25 ασθενείς 23-71 ετών με εκφυλιστικά προβλήματα των μεσοσπονδυλίων δίσκων, η αποτελεσματικότητα της τεχνικής είναι εφάμιλλη της σπονδυλοδεσίας.

Εάν οι έρευνες στεφτούν με επιτυχία, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι η νέα τεχνολογία θα είναι στη διάθεσή μας μέσα στην επόμενη τριετία.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *