Mετά την ηλικία των 65-70 ετών παρουσιάζονται αλλαγές στη μνήμη του ανθρώπου

 
Αλλαγές που αφορούν την ικανότητα εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών και τη γρήγορη επεξεργασία πληροφοριών, παρουσιάζονται στον άνθρωπο μετά την ηλικία των 65-70 ετών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη γνωστική γήρανση.


Επίσης, επισημαίνεται ότι η μνήμη διατηρείται σε καλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της ζωής.Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι αλλαγές στην ικανότητα εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών προκαλούνται από αλλοιώσεις στην εγκεφαλική μάζα, μείωση της ταχύτητας μεταφοράς μηνυμάτων, λόγω ελάττωσης νευροδιαβιβαστών στις νευρωνικές συνάψεις, μικροσκοπικές αλλοιώσεις, όπως εναπόθεση αμυλώδους πλάκας στο εγκεφαλικό παρέγχυμα, και αλλαγές στη λειτουργία των μετωπιαίων λοβών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ερευνήθηκαν οι γνωστικές δεξιότητες, οι δείκτες φυσικής υγείας, οι βιολογικοί παράγοντες και η ποιότητα ζωής σε ένα μεγάλο δείγμα 500 Κυπρίων, 65 ετών και άνω.

Συντονίστρια και υπεύθυνη της έρευνας είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Φώφη Κωνσταντινίδου.
Η έρευνα θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του καινούργιου ερευνητικού προγράμματος ΣΚΕΨΗ (2012-2014), που χρηματοδοτείται από την τρίτη δέσμη προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.

Στο πρόγραμμα ΣΚΕΨΗ θα συμπεριληφθούν ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση και ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *