Μένουν σπίτι λόγω έλλειψης προσβασιμότητας

 
Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους άμεσα υπεύθυνους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και όσους εμπλέκονται σε θέματα προσπελασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, κρούει ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για μια ακόμη φορά, αφού τα προβλήματα προσβασιμότητας και η κατάληψη πεζοδρομίων κάνει τη ζωή τους αβίωτη και τους κρατά φυλακισμένους στα σπίτια τους.


Τα παραπάνω τονίζει η διοίκηση του σωματείου σε επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλε προς τους δημάρχους Κοζάνης, Εορδαίας, Βοΐου και Σερβίων- Βελβεντού, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Κοζάνης, τις Δημοτικές Αστυνομίες Κοζάνης και Εορδαίας, προς το ΕΒΕ, τους Εμπορικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους Ιδιοκτητών Καφεστιατορίων Κοζάνης και Εορδαίας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Α.μεΑ. Δυτικής Μακεδονίας, ζητώντας να ληφθούν μέτρα ώστε να πάψει η αυθαιρεσία κατάληψης πεζοδρομίων από πολλούς καταστηματάρχες με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που προξενούν πρόσθετα εμπόδια στην προσπελασιμότητα των πεζοδρομίων και πεζοδρόμων.

Στην επιστολή διαμαρτυρίας το σωματείο αναπήρων αναφέρει ειδικότερα:

«Η άνοιξη ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες ενώ για τα Άτομα με Αναπηρία είναι ακόμη βαρυχειμωνιά. Κάθε χρόνο αναγκαζόμαστε να είμαστε φυλακισμένοι και οι δήμιοι μας είναι οι εκάστοτε υπεύθυνοι των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων.

Γι’ αυτό ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους άμεσα υπεύθυνους των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων και σε όσους εμπλέκονται για θέματα προσπελασιμότητας στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Με την έναρξη της ανοιξιάτικης σεζόν παρατηρήσαμε να ξεφυτρώνουν πάλι τα καθιερωμένα εμπόδια. Για όσους δεν καταλάβατε αναφερόμαστε στα τραπεζοκαθίσματα, στις αναπηρικές θέσεις (που καταλαμβάνονται από μη αναπηρικά αυτοκίνητα) καθώς και τα εμπορεύματα των καταστημάτων που κλείνουν την διέλευση των πεζών (αναπηρικά αμαξίδια, μητέρες με παιδικά καρότσια, αρτιμελείς πεζούς). Υπάρχει Νόμος που επιτρέπει να παρκάρουν οι μηχανές πάνω σε πεζοδρόμιο-πεζόδρομο; Αν ναι θα θέλαμε να μας ενημερώσετε όσοι γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τον Νόμο 4074/2012 «Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες» πλέον τα πράγματα αλλάζουν και θα πρέπει οι κυβερνόντες και ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει σοβαρά μέτρα για την προάσπιση των συνθηκών διαβίωσης των Ατόμων με Αναπηρία.

Πολλές φορές μας κατηγορούν γιατί δεν κάνουμε επώνυμες καταγγελίες ή δεν προσφεύγουμε στην δικαιοσύνη. Αν το κάνουμε αυτό οι θιγόμενοι θα βγουν και θα μας πουν «ξέρεις υπάρχει κρίση κάντε λίγο τα στραβά μάτια κτλ.» επιπλέον δε, απειλούμαστε θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα, διεκδικώντας το αυτονόητο.

Φέτος το έτος 2013 τα Άτομα με Αναπηρία θα αρχίσουν να διεκδικούν την εφαρμογή του Νόμου σε όλα τα επίπεδα. Κάποτε σε μια συνάντηση μας με έναν Υπουργό που επισκέφτηκε την περιοχή μας του εκφράσαμε τα παράπονα μας για διάφορα θέματα που μας απασχολούν. Η απάντηση του ήταν «αφού θίγεστε γιατί δεν προσφεύγετε στην δικαιοσύνη; Νόμοι υπάρχουν…» Τόσα χρόνια κάναμε υπομονή, δεν θα ανεχτούμε όμως πλέον τίποτα που να δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στην επιβίωση μας.

Έχουμε γίνει πολλές φορές γραφικοί ενημερώνοντας τους αρμοδίους φορείς για αυτονόητα πράγματα που έχουνε να κάνουνε με την αυτόνομη εξυπηρέτηση των Ατόμων με Αναπηρία καθώς και όλων των πολιτών που δυστυχώς μπορεί να σιωπούν γιατί φοβούνται αλλά αυτός που πονάει περισσότερο διαμαρτύρεται και περισσότερο.

Με τα τραπεζοκαθίσματα πολλοί καταστηματάρχες αυθαιρετούν πέρα από την νόμιμη άδεια που έχουν. Οι άδειες που δόθηκαν τηρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις; Έχουν βγάλει έξω μέχρι και μπάρμπεκιου. Κάποιοι έμποροι ανοίγουν δεύτερο κατάστημα πάνω στο πεζοδρόμιο κλείνοντας την διάβαση στους πολίτες χωρίς να λογαριάζουν τίποτα και κανέναν γιατί αυτοί οι κύριοι/ες έχουν πολύ υψηλά ιστάμενους «που τους προστατεύουν». Είναι ορισμένα μαγαζιά που κάνουν ότι γουστάρουν 24 ώρες 7 ημέρες την εβδομάδα και οι αρμόδιοι κωφεύουν. Μήπως τα προστατεύουν για ψηφοθηρικούς λόγους; Αυτό είναι και αθέμιτος ανταγωνισμός και αντισυναδελφικό για τους υπόλοιπους επαγγελματίες κάποιοι από τους οποίους τυγχάνει να είναι άτομα με αναπηρία.

Κάποιοι πεζόδρομοι κλείστηκαν με κάγκελα και λουκέτα για να μην διαβαίνουν αυτοκίνητα. Το θέμα είναι γιατί δεν έγινε σε όλους; Τώρα θα μας πείτε ότι έχει κόστος αλλά εμείς θα σας απαντήσουμε η ζωή ενός ανθρώπου έχει μεγαλύτερη αξία και ειδικά όταν πρόκειται για άτομο με αναπηρία, που όλοι στα λόγια είστε ευαισθητοποιημένοι αλλά τη γίνεται στην πράξη. Σκεφτήκατε την περίπτωση κάποιου ατυχήματος που μπορεί να γίνει και να χρειαστεί διέλευση ασθενοφόρου ή πυροσβεστικού οχήματος κάτι που πρόσφατα έγινε σε μεγάλη πόλη της χώρας μας και χάθηκε η ζωή ενός ανθρώπου λόγω καθυστέρησης διέλευσης ασθενοφόρου;

Με την λαϊκή αγορά κάθε βδομάδα γίνεται το αδιαχώρητο και πόσο μάλλον για τα άτομα με αναπηρία που δεν μπορούν να την επισκεφτούν αφήνοντας τον οβολό τους ως πολίτες και αυτοί του εκάστοτε Δήμου.

Οι κοινόχρηστες θέσεις στάθμευσης Α.μεΑ. σε κάποιους Δήμους είναι ελλείπεις και οι περισσότερες με τις αλλαγές που γίνονται λόγω μονοδρομήσεων είναι ακατάλληλες. Δεν αστυνομεύονται σωστά σε κάποιους Δήμους και οι περισσότερες εξυπηρετούν όλους εκτός τα άτομα με αναπηρία ειδικά τις νυχτερινές ώρες που η Δημοτική Αστυνομία δεν λειτουργεί και εδώ θα θέλαμε να συνδράμει και η Ελληνική Αστυνομία στο μέτρο του δυνατού και να μην κωφεύουν οι Διοικητές και οι Αστυνομικοί Διευθυντές. Επίσης ζητάμε να γίνει επανέλεγχος των ιδιωτικών θέσεων στάθμευσης Α.μεΑ. γιατί πολλές δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο οριοθετήθηκαν και καταμετρούνται μαζί με τις κοινόχρηστες.

Οι ράμπες πεζοδρομίων οι οποίες είναι λίγες σύμφωνα με τα πεζοδρόμια των Δήμων να γίνουν προσπελάσιμες, να οριοθετούνται ώστε να μην κλείνονται από ΙΧ.

Στις 3ης Δεκέμβρη 2011 δωρίσαμε τρείς (3) μοτοσικλέτες για την καλύτερη αστυνόμευση του Δήμου Κοζάνης & Εορδαίας αλλά σχεδόν μετά από ενάμιση χρόνο δεν είδαμε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Οι κλήσεις που δίνονται στις αναπηρικές θέσεις σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε δεν εισπράττονται στο βωμό της περιβόητης κρίσης. Οι κλήσεις σε χώρο στάθμευσης Α.μεΑ. να δηλώνονται στο άρθρο 34 παρ. 2 περ. ιστ΄ και ιη΄του ΚΟΚ με ποινή 200€, 9 πόντους και αφαίρεση πινακίδων.

Πολλές φορές θέλαμε να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις με σκοπό την ανάδειξη του τόπου μας τουριστικά κυρίως αλλά δεν μπορέσαμε να το καταφέρουμε διότι ντρεπόμασταν πραγματικά για την έλλειψη πρόσβασης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σας έχει ενημερώσει πολλές φορές για τα παραπάνω θέματα και προφορικώς αλλά και εγγράφως. Επειδή η κάθε κρίση που μαστίζει την Χώρα μας δεν θα γίνεται εις βάρος των Ατόμων με Αναπηρία ο Σύλλογος είναι ανοιχτός σε κάθε διάλογο που θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φτάνει πια η φυλακή στα σπίτια μας. Θέλουμε και εμείς την ελευθερία και αυτονομία μας».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *