Μελάνωμα – Η έγκαιρη διάγνωση σώζει

 
Το 90% των μελανωμάτων, αν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να θεραπευτούν. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού, η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV), οργανώνει από το 2000 και κάθε χρόνο, την «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος» σε 30 χώρες της Ευρώπης.


Στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δερματολογικής & Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ), η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί την αφετηρία για μία ολόκληρη εβδομάδα αφιερωμένη στην πρόληψη, την «Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος», η οποία θα πραγματοποιηθεί φέτος από 27 έως 31 Μαΐου, με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay.

Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, δερματολόγοι της ΕΔΑΕ σε όλη τη χώρα δέχονται στα ιατρεία τους και σε νοσοκομειακά ιδρύματα το κοινό και εξετάζουν δωρεάν για πιθανό μελάνωμα ή άλλη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Όσοι επιθυμούν να εξεταστούν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.myskincheck.gr και να αναζητήσουν τη λίστα με τους συμμετέχοντες δερματολόγους για να κλείσουν ραντεβού.

Λόγω των περιβαλλοντικών μεταβολών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής, τα κρούσματα μελανώματος έχουν αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια στις χώρες της Ευρώπης. Ο καρκίνος του δέρματος αποτελεί πλέον ένα από τα 10 είδη καρκίνων που εμφανίζονται συχνότερα στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Περίπου 130.000 μελανώματα εμφανίζονται παγκοσμίως και περίπου 37.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από μελάνωμα. Η ετήσια αύξηση του αριθμού των νέων περιπτώσεων που διαγιγνώσκονται στην Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 0% και 8%.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής εβδομάδας κατά του καρκίνου του δέρματος η απήχηση του κόσμου αυξάνεται και ολοένα περισσότεροι άνθρωποι εξετάζονται. Πιο συγκεκριμένα το 2013 εξετάστηκαν 6103 άτομα. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν την άμεση ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, καθώς μόνο το 2012 διαγνώστηκαν 30 περιστατικά με υποψία μελανώματος και 81 περιστατικά με άλλου είδους καρκίνου του δέρματος (ACC & BCC).

Έγκαιρη διάγνωση… καλύτερη ζωή
Η ΕΔΑΕ και με την υποστήριξη των Δερματολογικών Εργαστηρίων της La Roche-Posay, δημιούργησαν την πρωτοποριακή ιστοσελίδα αυτοεξέτασης www.myskincheck.gr όπου δίνεται η δυνατότητα στο κοινό να αξιολογεί το δικό του επίπεδο κινδύνου.

Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν έναν από τους δερματολόγους από 27 έως 31 Μαΐου, η ιστοσελίδα www.myskincheck.gr προσφέρει οδηγίες για αυτοεξέταση και χαρτογράφηση των σπίλων (ελιών), με τη μέθοδο ABCDE*.

Το μόνο που χρειάζεται κάποιος είναι ένας καθρέφτης χειρός.

Παράλληλα, το www.myskincheck.gr αποτελεί τον απόλυτο δερματολογικό σύμβουλο, αφού προσφέρει χρήσιμες συμβουλές από έμπειρους δερματολόγους, πληροφορίες για το πότε είναι ύποπτη μια ελιά, τρόπους προφύλαξης από τον ήλιο, τρόπους σωστής αντιηλιακής προστασίας, αλήθειες και μύθους γύρω από το μελάνωμα, ενότητα όπου μπορεί το κοινό να στείλει ερωτήσεις / απορίες και δυνατότητα αναζήτησης δερματολόγου (όχι μόνο για την Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος, αλλά για όλο το χρόνο).

*Συνιστώμενη μέθοδος από το “The Skin Cancer Foundation”

5’αρκούν για να σώσουν τη ζωή μας! Ενημερωθείτε και ενημερώστε.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος και η Ελληνική Εβδομάδα κατά του Καρκίνου του Δέρματος οργανώνεται υπό την αιγίδα του Ευρωμελανώματος της ΕΔΑΕ (Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία) και της EADV (European Academy of Dermatology and Veneorology).

Αποκλειστικός υποστηρικτής της εκστρατείας για 7η συνεχή χρονιά είναι τα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay. Η La Roche-Posay υποστηρίζει επιπρόσθετα την πρόληψη από τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου, παρέχοντας στους δερματολόγους συνεχή ιατρική ενημέρωση πάνω στη φωτοβιολογία (www.uv-damage.org), και ενημερώνοντας το ευρύ κοινό για την σωστή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο (www.myskincheck.gr).

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2013/05/fetcher_107.jpeg
Ο κ. Δημήτρης Κοτταράς Διευθυντής Ιατρικής Επικοινωνίας LA ROCHE-POSAY, ο Αλέξανδρος Ι. Στρατηγός Καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος Οργανωτικής Επιτροπής Ευρωμελανώματος 2013, η κα Φιλύρα Παπακώστα, Διευθύντρια Μάρκας LA ROCHE-POSAY, ο κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος, Καθηγητής Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος ΕΔΑΕ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *