Μειώστε το σάκχαρο με βρώμη

Η υψηλή διατροφική αξία της βρώμης την καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή δημητριακά που επιλέγει το καταναλωτικό κοινό.

Ο λόγος, δεν είναι άλλος από τις ευεργετικές ιδιότητες που φαίνεται ότι διαθέτει καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, σελήνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά συστατικά.

Μάλιστα, για ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, η συχνή κατανάλωσή της μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμη, όπως συμβαίνει για παράδειγμα σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν προδιαβήτη. Και αυτό, γιατί η βρώμη διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε μια ομάδα φυτικών ινών που ονομάζονται β-γλυκάνες.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, φαίνεται ότι οι β-γλυκάνες μειώνουν τη μεταγευματική απόκριση γλυκόζης και ινσουλίνης και αυξάνουν την ινσουλινοευαισθησία σε άτομα με διαβήτη. Με άλλα λόγια, η βρώμη βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της νόσου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στο είδος των προϊόντων που επιλέγετε, καθώς πολλά δημητριακά και αρτοσκευάσματα που περιέχουν βρώμη, είναι πολύ πιθανό να διαθέτουν και υψηλά ποσά κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης ή/και αλατιού. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, πως η προσεκτική ανάγνωση των ετικετών τροφίμων μπορεί να σας διευκολύνει σημαντικά, ώστε να πραγματοποιήσετε πιο υγιεινές επιλογές.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *