Μείωση 25% εμφανίζει η θνησιμότητα από καρκίνο στις ΗΠΑ

Η θνησιμότητα από καρκίνο στις ΗΠΑ εμφανίζει σταθερή μείωση κατά τις τελευταίες δυόμιση δεκαετίες, υποχωρώντας κατά 25% από το υψηλότερο σημείο που είχε φθάσει το 1991, σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου.

Η σωρευτική αυτή μείωση «μεταφράζεται» σε πάνω από 2,1 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους κατά την περίοδο 1991-2014. Για το 2017, προβλέπονται περίπου 1,69 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου και 601.000 θάνατοι από τη νόσο.

Τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου «CA: A Cancer Journal for Clinicians», δείχνουν ότι η διάγνωση νέων περιστατικών καρκίνου μειώθηκε διαχρονικά με μέσο ετήσιο ρυθμό 2% στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες ο ρυθμός παρέμεινε περίπου ίδιος. Η θνησιμότητα μειώθηκε κατά περίπου 1,5% ετησίως και στα δύο φύλα.

Οι καρκίνοι των πνευμόνων, του εντέρου, του προστάτη και του μαστού συνεχίζουν να είναι οι συχνότεροι «δολοφόνοι» ανδρών και γυναικών.

Η μείωση των νέων περιστατικών καρκίνου στους άνδρες οφείλεται κυρίως στην πρόσφατη μείωση των διαγνώσεων καρκίνου του προστάτη, καθώς αρκετοί γιατροί δεν συνιστούν πια ως έλεγχο ρουτίνας το τεστ αίματος PSA, λόγω των υψηλών ποσοστών διάγνωσης καρκίνων, οι οποίοι στην πραγματικότητα ποτέ δεν θα χρειασθούν θεραπεία, επειδή εξελίσσονται πολύ αργά.

Επίσης καθώς όλο και λιγότεροι άνδρες καπνίζουν, πτωτικά κινούνται και οι νέες διαγνώσεις καρκίνου των πνευμόνων, που μειώνονται με διπλάσιο ρυθμό στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες (οι οποίες επιμένουν να καπνίζουν, όταν οι άνδρες πια το κόβουν).

Μείωση εμφανίζουν και τα νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς ολοένα περισσότεροι άνθρωποι κάνουν προληπτικές κολονοσκοπήσεις, αφαιρώντας έγκαιρα τυχόν προκαρκινικούς πολύποδες.

Ο καρκίνος είναι -μετά τα ατυχήματα- η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου των παιδιών ηλικίας ενός έως 14 ετών στις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι το 2017 περίπου 10.300 παιδιά αυτών των ηλικιών θα διαγνωσθούν με καρκίνο και 1.200 θα πεθάνουν (σχεδόν το ένα τρίτο από λευχαιμία). Τα περιστατικά παιδικών και εφηβικών καρκίνων εμφανίζουν μέση ετήσια αύξηση 0,6% μεταξύ 1975-2014, αλλά η θνησιμότητα μειώνεται συνεχώς λόγω των καλύτερων πια θεραπειών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *