Μείωση των νέων κρουσμάτων AIDS στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

D5D57D5F99DC5C989DFD00428E468EE1.jpg

  Σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) καταγράφηκε το 2013 με διάγνωση 262 νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2012 όταν είχαν διαγνωστεί 547 νέα κρούσματα λοίμωξης. Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, στη Συνάντηση των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, με τη συμμετοχή του εκτελεστικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης John F. Ryan, της Περιφερειακής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων.

Στην ομιλία της με θέμα «Εμφάνιση και επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων- νέες προκλήσεις», η κ. Μακρή ανέφερε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των λοιμωδών νοσημάτων εξαρτάται τόσο από την αμεσότητα όσο και από την ποιότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Σημείωσε ότι οι εντατικές δράσεις του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΚΕΛΠΝΟ) απέφεραν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, με σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε ΧΕΝ, με σημαντική μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση και μείωση των κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. «Η Δημόσια Υγεία είναι και παραμένει προτεραιότητα για την Ελλάδα, και σε αυτό το πλαίσιο η ενδυνάμωση του ρόλου του ΚΕΕΛΠΝΟ ως βασικού φορέα δημόσιας υγείας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα» επισήμανε.

Η υφυπουργός υπογράμμισε: «Η Ελλάδα δεν αρνείται την κατάσταση, αλλά βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση για την επιτήρηση και αντιμετώπιση κινδύνων, όταν και όπως αυτοί αναδύονται. Αναφορές για το αντίθετο πέραν του ότι είναι ανακριβείς, πλήττουν τις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει μία μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση».

Επιπλέον τόνισε πως πέραν των λοιμωδών νοσημάτων προτεραιότητα στην υγεία είναι, επίσης, η αντιμετώπιση των χρόνιων- μη μεταδοτικών νοσημάτων (καρκίνος, διαβήτης, καρδιαγγειακά κ.λπ.), η ανάπτυξη των σχετικών εθνικών αρχείων, η καταπολέμηση των βασικών παραγόντων κινδύνου χρονίων νοσημάτων (κάπνισμα, υπέρταση, χοληστερόλη, κ.λπ.) μέσω εφαρμογής πολιτικών και προγραμμάτων προαγωγής και πρόληψης, αλλά και μέσα από την ενδυνάμωση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, η μείωση του καπνίσματος, η καταπολέμηση της παχυσαρκίας, η προώθηση της μεσογειακής διατροφής, η προώθηση της άσκησης και της άθλησης. Πρόσθεσε την εφαρμογή πολιτικών μείωσης των νοσοκομειακών λοιμώξεων και μικροβιακής αντοχής, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων με στόχο την ορθολογική χρήση αντιβιοτικών, τη μείωση των ατυχημάτων και τη δημιουργία εθνικού αρχείου ατυχημάτων, την ανάπτυξη και εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων επιδημιολογικής επιτήρησης λοιμωδών νοσημάτων στον πληθυσμό των μεταναστών- ECDC.

«Η επένδυση πόρων σε δράσεις πρόληψης, προαγωγής, προνοητικότητας, εκτίμησης κινδύνου και επαγρύπνησης, είναι όχι απλά επιβεβλημένη για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας αλλά ακόμη και υπό αποκλειστικά δημοσιονομικά κριτήρια είναι αποδεδειγμένα πολλαπλάσια επωφελής» ανέφερε η κ. Μακρή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *