Με τερηδόνα τα παιδιά που εξετάστηκαν στον «Ιπποκράτη»

C10134B5DCCE200E778B8862D189CCA3.jpg

  Με τερηδόνα, ορθοδοντικά προβλήματα αλλά και χωρίς εμβόλια βρέθηκαν αρκετά από τα 500 παιδιά που εξετάστηκαν από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι και χθες στο Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» και στην Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στους δήμους Παύλου Μελά και Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικής ιατρικής του «Χαμόγελου του Παιδιού».

«Το πιο συχνό πρόβλημα που παρατηρήθηκε ήταν η τερηδόνα και κάποια ορθοδοντικά προβλήματα, τα οποία πιθανόν οι γονείς δεν γνωρίζουν» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Θανάσης Δεβλιώτης.

Οι εθελοντές οδοντίατροι, που σήμερα, μέχρι το μεσημέρι, είχαν εξετάσει 29 μαθητές του 55ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, διαπίστωσαν ότι ένα στα πέντε παιδιά είχε τερηδόνα, ενώ παρατηρήθηκε ότι η τερηδόνα ήταν πιο προχωρημένη σε αλλοδαπά παιδιά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος προληπτικής ιατρικής εξετάστηκαν, την περασμένη εβδομάδα, 310 παιδιά στο δήμο Παύλου Μελά, ενώ από τις 5 Οκτωβρίου το Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» και η Κινητή Οδοντιατρική Μονάδα που στελεχώνονται από εθελοντές παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους, ωτορινολαρυγγολόγους και οδοντιάτρους μεταφέρθηκε, στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα παραμείνει μέχρι αύριο.

«Έχουμε δυνατότητα κάλυψης και εξέτασης 45 παιδιών την ημέρα, τα οποία έρχονται οργανωμένα από σχολεία. Στο δήμο Παύλου Μελά, όπου ήμασταν για 5 ημέρες την περασμένη εβδομάδα, εξετάστηκαν 310 παιδιά και στον δήμο Θεσσαλονίκης μέχρι αύριο υπολογίζουμε ότι θα έχουν εξεταστεί γύρω στα 250. Τα παιδιά που έρχονται μεμονωμένα με τους γονείς τους είναι λιγότερα.

Τα περισσότερα έρχονται με το σχολείο, με τη συγκατάθεση των γονέων τους. Από τον Δήμο Θεσσαλονίκης δήλωσε συμμετοχή το 55ο Δημοτικό Σχολείου και μέχρι αύριο θα έχουν εξεταστεί όλοι οι μαθητές του. Σήμερα, ήρθαν οι μαθητές της Γ’ τάξης και αύριο θα έρθουν οι μαθητές της Ε’ τάξης Οι μαθητές υποβάλλονται σε οδοντιατρική, οφθαλμολογική, παιδιατρική και ωτορινολαρυγγολογική εξέταση.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα της υγείας τους είναι καλή, αλλά εντοπίζονται πολλά παιδιά που δεν έχουν κάνει τα βασικά εμβόλια» ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» και υπεύθυνη του προγράμματος Ράνια Βατσκαλή.

«Ήρθα εδώ για να εξεταστώ. Στην αρχή φοβήθηκα τον οδοντίατρο αλλά τώρα δεν φοβάμαι. Μου είπε ότι έχω δύο δόντια με τερηδόντα και ότι πρέπει να τα φτιάξω και να τα βουρτσίζω λίγο καλύτερα» λέει η μαθήτρια της 3ης δημοτικού Ελένη που συνοδευόμενη από τη δασκάλα της υποβλήθηκε σε εξετάσεις μαζί με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές της.

«Δεν φοβήθηκα καθόλου, ούτε καν τον οδοντίατρο. Μου χαλάει ένα δόντι και που είπαν ότι πρέπει να πάω στο οδοντίατρο να κάνω σφράγισμα» λέει από τη πλευρά της η Βανέσσα.

Τον λόγο παίρνει η μικρή Γκέρτα, που δηλώνει με σοβαρό ύφος: «Εγώ φοβήθηκα λίγο τον οδοντίατρο. Έχω ένα χαλασμένο δόντι και μου είπε να πάω στον οδοντίατρο να στο σφραγίσω».

«Τα δικά μου τα δόντια ήταν καλά. Μου είπε ο γιατρός να τα πλένω πρωί και βράδυ» λέει η Σοφία. Πιο γενναίος απ΄ όλους αποδεικνύεται ο αφρικανικής καταγωγής Μανουέλ, που δηλώνει ότι δεν φοβάται καν να βγάλει το χαλασμένο του δόντι.

«Ο οδοντίατρος που με εξέτασε είπε ότι έχω δύο δόντια χαλασμένα, ότι πρέπει να τα καθαρίσω και ότι το ένα θα πρέπει να το βγάλω. Δεν φοβάμαι καθόλου που το βγάλω. Μου είπαν ότι θα βγει άλλο στη θέση του και να τα πλένω τα δόντια μου» λέει ο Μανουέλ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *