Με εξέταση αίματος η διάγνωση του Αλτσχάιμερ

1BE1D34FE5B32774DF52E2C425C59CCE.jpg

  Με μία εξέταση αίματος θα μπορεί να γίνεται μελλοντικά η διάγνωση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο.

Oμάδα Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, κατάφερε με μία ειδική εξέταση αίματος να διαγνώσει άνοια με ακρίβεια 90%, ενώ όσον αφορά τα διάφορα είδη της νόσου η ακρίβεια της διάγνωσης ήταν 75%, ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η καθηγήτρια ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer Μάγδα Τσολάκη, με αφορμή την 21η Σεπτεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.

«Προς το παρόν, η εξέταση αίματος γίνεται σε ερευνητικό επίπεδο και αν βελτιωθεί θα μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η διάγνωση των διαφόρων μορφών άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά το κόστος της διάγνωσης γιατί δεν θα χρειάζεται να κάνει κανείς μαγνητική τομογραφία ή εξέταση με PET Scan» εξηγεί η κ. Τσολάκη.

Μία άλλη διαγνωστική μέθοδος που ανακοινώθηκε πρόσφατα γίνεται με την ενδοφλέβια χορήγηση μιας ουσίας, η οποία εκτός από τις πλάκες αμυλοειδούς απεικονίζει και τις νευροαγγειακές εκφυλίσεις (που αποτελούν τα χαρακτηριστικά της νόσου Αλτσχάιμερ) σε ζώντα εγκέφαλο. Αυτή η ουσία, όπως εξηγεί η κ. Τσολάκη, χρησιμοποιείται σε εξέταση με PET Scan και είναι πολύ ακριβή.

Σύμφωνα με την ίδια και οι δύο αυτές μέθοδοι στοχεύουν στη διάγνωση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο ώστε με την κατάλληλη αγωγή να εμποδιστεί η εξέλιξή της.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ, η Alzheimer Hellas, σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής, διοργανώνει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου φιλανθρωπικό αγώνα σκάκι, με σύνθημα «Κάντε μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια».

Οι σκακιστικοί αγώνες θα πραγματοποιηθούν, στις 16:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κολεγίου Δελασάλ (Πεύκα – Ρετζίκι), είναι ανοιχτοί για το κοινό και μπορούν να συμμετάσχουν σκακιστές και σκακίστριες όλων των ηλικιών (και μαθητές). Στο τέλος των αγώνων θα απονεμηθούν κύπελλα και βραβεία στους νικητές. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την ενίσχυση και προώθηση των σκοπών της Alzheimer Hellas.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα πνευματικά παιχνίδια, όπως το σκάκι, μειώνουν στους ηλικιωμένους την πιθανότητα να νοσήσουν από Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας. «Το σκάκι φυσικά δεν υπόσχεται κάποια μαγική θεραπεία, αλλά σίγουρα η πνευματική εξάσκηση που προσφέρει μας δίνει στην ουσία ένα όπλο για να κάνουμε όλοι μια κίνηση ΜΑΤ στην άνοια» τόνισε η κ. Τσολάκη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά, στη Θεσσαλονίκη, στις 23 Σεπτεμβρίου, Περίπατος Μνήμης με σύνθημα «Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας. Ελάτε να περπατήσουμε μαζί». Πρόκειται για μία συμβολική πορεία, στην οποία θα λάβουν μέρος ασθενείς, συγγενείς και περιθάλποντες. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 18:30 από την Πλατεία Αριστοτέλους και συγκεκριμένα από το άγαλμα του Αριστοτέλη και θα τερματίσει στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος». Θα ακολουθήσει ενημερωτική ομιλία σχετικά με την άνοια και εορταστικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *