Μάθετε τα πάντα για το Botox

enesi.jpg

Το Botox (μπότοξ) και η χρήση του στον τομέα της Αισθητικής Δερματολογίας έχει τα τελευταία χρόνια μπει στις ζωές μας,καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσφεύγουν στη μέθοδο αυτή για την αντιμετώπιση των ρυτίδων του προσώπου και του λαιμού τους που δημιουργούνται στα πλαίσια της φυσιολογικής διαδικασίας γήρανσης του δέρματος, με αποτέλεσμα το Botox να αποτελεί σήμερα τη Νο1 σε ζήτηση μέθοδο στα πλαίσια της Αισθητικής Δερματολογίας. Παράλληλα όμως αυξάνουν και οι απορίες του κοινού ως προς την ασφάλεια της μεθόδου αυτής, καθώς και ως προς την ηλικία που ενδείκνυται η έναρξη εφαρμογής της.

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινάει η εφαρμογή του Botox (μπότοξ);

H απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι πραγματικά σχετική. Και αυτό γιατί οι ρυτίδες δεν αναπτύσσονται ούτε με την ίδια ταχύτητα, ούτε στην ίδια έκταση σε όλα τα δέρματα. Σημαντικό ρόλο παίζει η γενετική προδιάθεση, η χρόνια έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η εφαρμογή ή όχι αντηλιακού και ενυδατικών προϊόντων.

Οπότε η απόφαση για τη χρήση του Botox λαμβάνεται με τη συνεργασία του ενδιαφερόμενου με τον εξειδικευμένο δερματολόγο του, ο οποίος κρίνει αν η εφαρμογή της μεθόδου αυτής είναι απαραίτητη και αν ναι σε ποια σημεία του προσώπου ή και του λαιμού.

Πρακτικά η εφαρμογή ξεκινά συνήθως μετά το 30ο έτος της ηλικίας, ενώ θεωρείται σήμερα ότι είναι προτιμότερη η έναρξή της πριν το σχηματισμό βαθιών ρυτίδων και πτυχώσεων στο πρόσωπο, όπου όταν πλέον σχηματιστούν, το Botox δεν επαρκεί από μόνο του και απαιτείται επιπλέον η εφαρμογή δερματικών εμφυτευμάτων.

Τέλος, μια ερώτηση που θέτουν πολλοί ασθενείς σε σχέση με το Botox είναι τι συμβαίνει αν κάποιος αποφασίσει τη διακοπή της εφαρμογής της μεθόδου. Στην περίπτωση αυτή όπως είδαμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον ασθενή καθώς η σύσπαση του υπεύθυνου μυός επανέρχεται και η διαδικασία της γήρανσης με το σχηματισμό ρυτίδων συνεχίζει τη φυσιολογική προ Botox πορεία της.

Τι όμως ακριβώς είναι το Botox, πώς δρα και πόσο ασφαλές πραγματικά είναι;

Το γνωστό σε όλους μας Botox ή αλλιώς Βοτουλινική τοξίνη τύπου Α, αποτελεί μια φυσική πρωτεΐνη η οποία στην περιοχή που ενίεται μπλοκάρει τη διέγερση του μυ από τα νεύρα της περιοχής από τα οποία νευρώνεται.

Αυτό έχει ως συνέπεια η κινητικότητα του μυός να περιορίζεται με αποτέλεσμα να περιορίζεται και ο σχηματισμός των «δυναμικών» ρυτίδων, που σχηματίζονται στο δέρμα από τη μακροχρόνια σύσπαση του μυός. Οπτικά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό με τις ρυτίδες και τις γραμμώσεις να εξαφανίζονται και το πρόσωπο να παρουσιάζεται λαμπερό και ξεκούραστο και εντυπωσιακά πιο νεανικό χωρίς σε καμία περίπτωση να δείχνει αφύσικο η παγωμένο.

Το Botox επιτυγχάνει το μέγιστο της δράσης του στην 30η μέρα μετά την εφαρμογή του, ενώ στην πορεία του χρόνου η πρωτεΐνη αυτή αποδομείται με αποτέλεσμα να επανέρχεται η πλήρης σύσπαση του μυός και να απαιτείται επανάληψη της εφαρμογής στους 6 περίπου μήνες για τη διατήρηση του αποτελέσματος.

Βλέπουμε λοιπόν ότι η σύσπαση του μυός επανέρχεται , οπότε σε καμία περίπτωση η μέθοδος αυτή δεν προκαλεί μόνιμη «παράλυση» των μυών όπως πολλοί ασθενείς φοβούνται. Επιπλέον, επειδή το Βotox χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση και άλλων ιατρικών παθήσεων, όπως είναι ο βλεφαρόσπασμος, ο στραβισμός και η αυχενική δυστονία, 10ετείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε μεγάλα ιατρικά κέντρα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα ασφαλές φάρμακο, χωρίς σοβαρές παρενέργειες, του οποίου η δράση υποχωρεί άμεσα με τη διακοπή του.

Διεύθυνση: Πεντέλης 2, Μαρούσι, Αθήνα 15126

Τηλ: 212-1007848

E-mail: info@korinatzima.gr

www.korinatzima.gr

Κορίνα Τζίμα, Δερματολόγος-Αφρoδισιολόγος

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *