Μαστορέματα και κηπουρική σύμμαχοι των ηλικιωμένων

8445D774AB6ECA4BDD7862BFDC94C902.jpg

  Σημαντική είναι για την υγεία η ενασχόληση των ανθρώπων άνω των 60 ετών που ασχολούνται με μαστορέματα και με την κηπουρική, αφού σύμφωνα με έρευνες μειώνονται κατά 27% οι πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού.

Η μελέτη, με επικεφαλής την Έλιν Έκμπλοκ-Μπακ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής «British Journal of Sports Medicine», σύμφωνα με το BBC και τη Guardian, δείχνει ότι αυτές οι δραστηριότητες είναι συνήθως εξίσου καλές με τη γυμναστική επειδή μειώνουν σημαντικά το συνολικό χρόνο που ένας ηλικιωμένος περνάει καθισμένος.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν επί περίπου 12,5 χρόνια σχεδόν 4.200 60χρονους στη Στοκχόλμη, διαπίστωσαν ότι όσοι ηλικιωμένοι έκαναν τις περισσότερες σωματικές δραστηριότητες (άσχετα αν επρόκειτο για αθλητισμό και γυμναστική ή για ασχολίες ρουτίνας στο σπίτι), είχαν κατά μέσο όρο 27% μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, καθώς και 30% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσους είχαν τις λιγότερες ώρες σωματικής δραστηριότητας.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι ακόμα και για εκείνους που δεν ασκούνται στα γυμναστήρια ή σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχει ελπίδα, αρκεί να διατηρούν συστηματικά ένα στιλ ενεργητικής ζωής στο σπίτι τους και να μην κάθονται την περισσότερη ώρα. Το παρατεταμένο καθισιό επιβραδύνει στο ελάχιστο τον ρυθμό του μεταβολισμού, ενώ η ορθοστασία και η σωματική δραστηριότητα τον αυξάνουν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *