Μαρτύριο για τους ασθενείς στις Εντατικές το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας

entatiki.medium.jpg

Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ΣΟΑΔ-ARDS) είναι συχνό μεταξύ των ασθενών των εντατικών μονάδων στα νοσοκομεία αλλά σε ποσοστό περίπου 40% δεν διαγιγνώσκεται, ούτε τυγχάνει σωστής θεραπείας, παρόλο που προκαλεί ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Αυτό διαπίστωσε μια νέα νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη παγκοσμίως που αφορά τις Εντατικές, που έλαβε υπόψη της στοιχεία από 459 νοσοκομειακές μονάδες εντατικής θεραπείας σε 50 χώρες πέντε ηπείρων.

Το σύνδρομο προκαλείται από οξεία φλεγμονή των πνευμόνων μετά από σοβαρή λοίμωξη ή σοβαρό τραυματισμό. Υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες, μειώνεται το οξυγόνο που φθάνει στο αίμα και οι ασθενείς δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι τους.

Για το εν λόγω σύνδρομο υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογία του, τη διάγνωσή του, τη διαχείρισή του και την έκβαση των ασθενών, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, με επικεφαλής τον Τζον Λάφι, επικεφαλής αναισθησιολόγο του Νοσοκομείου «Άγιος Μιχαήλ» του Πανεπιστημίου του Τορόντο στον Καναδά.

Η μελέτη με την ονομασία Lung Safe, που πραγματοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας και δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Jama, αφορούσε συνολικά 29.144 ασθενείς σε εντατικές, από τους οποίους οι 3.022 (ποσοστό 10,4% ή έξι ασθενείς ανά κλίνη εντατικής ετησίως) πληρούσαν τα κριτήρια του ΣΟΑΔ. Από αυτούς, οι περισσότεροι (2.377) εμφάνισαν το σύνδρομο μέσα στις πρώτες 48 ώρες από την εισαγωγή τους και χρειάσθηκαν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη.

Η κλινική αναγνώριση του συνδρόμου από τους γιατρούς κυμαίνεται από 51% για τα ήπια περιστατικά έως 78,5% για τα σοβαρά. Το ποσοστό θνησιμότητας μέσα στο νοσοκομείο των ασθενών με το σύνδρομο είναι 34% για τα ελαφρά περιστατικά, 40% για τα ενδιάμεσα και 46% για τα σοβαρά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν το χαμηλό ποσοστό αναγνώρισης του συνδρόμου από τους γιατρούς των εντατικών και την ανάγκη να βελτιωθεί η διαχείριση των ασθενών. Προς το παρόν, όπως τόνισε ο δρ Λάφι, δεν υπάρχει ένα στάνταρντ τεστ για τη διάγνωση του συνδρόμου που έχει πολλά συμπτώματα. Τα περισσότερα περιστατικά ΣΟΑΔ καταγράφονται στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία, ενώ ακολουθούν οι Ευρώπη καi Βόρεια Αμερική.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *