Το λαχανικό που μετριάζει τις επιπτώσεις από εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου, το «μυστικό» συστατικό του ονομάζεται σουλφοραφάνη και μπορεί να ενεργοποιήσει πολύτιμα ένζυμα που προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Η σουλφοραφάνη είναι μια σύνθετη ουσία που απαντάται φυσικά στα σταυρανθή λαχανικά, κυρίως στο μπρόκολο αλλά και στο κουνουπίδι, στο λάχανο και στα λαχανάκια Βρυξελλών. Όταν ενεργοποιεί τα ένζυμα του εγκεφάλου, αυτά απομακρύνουν επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, οι οποίες καταστρέφουν άλλα κύτταρα, διαδικασία γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται σε πληθώρα ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Η ουσία του μπρόκολου αποδείχτηκε, στο πλαίσιο των σχετικών δοκιμών, ότι μπορεί να μετριάσει τις βλάβες που προκαλεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κι έτσι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέες, καινοτόμες προληπτικές θεραπείες που θα ωφελήσουν εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας (BHF), το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα, επισήμανε ότι η ανάγκη εξεύρεσης νέων θεραπειών που θα προλαμβάνουν ή θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού είναι επιτακτική.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής του ιδρύματος, Τζέρεμι Πίρσον, τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της σουλφοραφάνης είναι πολλά υποσχόμενα, σύμφωνα με τις θετικές επιδράσεις που διαπιστώθηκαν σε πειραματόζωα (ποντίκια). Ο Πίρσον πρόσθεσε ότι εάν τα αποτελέσματα επαναληφθούν σε δοκιμές σε ανθρώπους «στο μέλλον θα λαμβάνουμε ένα χάπι καθημερινά ώστε να αποφύγουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός εγκεφαλικού επεισοδίου όπως σήμερα λαμβάνουμε μια στατίνη για να αποτρέψουμε ένα έμφραγμα».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *