Λαπαροσκοπική για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

 
Αποτελεσματική και αναίμακτη λύση στο πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, από την οποία ταλαιπωρούνται πάνω από από 2,5 εκατ. Έλληνες, δίνει η λαπαροσκοπική χειρουργική.


Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως έχει αποδειχθεί, η οριστική αντιμετώπιση της νόσου είναι ο μοναδικός τρόπος πρόληψης του καρκίνου του οισοφάγου (αδενοκαρκίνωμα), ο οποίος παρουσιάζει αύξηση.

Η νόσος έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και όσο δεν αντιμετωπίζεται μόνιμα αποτελεί απειλή για τη ζωή του ασθενή, ανέφερε ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας, γενικός χειρουργός, Αναστάσιος Ξιάρχος, προσθέτοντας ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική προσφέρει γρήγορη, αναίμακτη, μόνιμη και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με μηδαμινές πιθανότητες για διεγχειρητικές επιπλοκές, σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση.

Ο γιατρός μέσω 4-5 μικρών τομών (5 χιλιοστών) στο δέρμα, χωρίς να γίνει διατομή μυών, βάζει το λαπαροσκόπιο στην περιοχή πάνω από το στομάχι. Το λαπαροσκόπιο, που είναι συνδεδεμένο με μία υπερσύγχρονη μικροσκοπική βιντεοκάμερα, επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει σε μια οθόνη τα εσωτερικά όργανα του ασθενούς σε μεγέθυνση 10-15 φορές. Ο ασθενής μία ημέρα μετά την επέμβαση -η οποία διαρκεί περίπου δύο ώρες- επιστρέφει σπίτι και λίγο αργότερα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βασικά συμπτώματα που προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι: oξύ αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο, πικρή γεύση στο στόμα, δυσκολία στην κατάποση, καθώς και χρόνιος βήχας και πυρετική κίνηση.

Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν σημασία στα συμπτώματα με αποτέλεσμα η νόσος να γίνεται χρόνια και να επιδεινώνεται.
Σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο, αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει άσθμα ή σοβαρή πνευμονία, επίμονο ξηρό βήχα, λόξυγκα, βραχνάδα ή και διάβρωση του πίσω μέρους των δοντιών. Η χειρότερη δε επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η ανάπτυξη καρκίνου στον οισοφάγο (αδενοκαρκίνωμα).

Στα αρχικά στάδια, όπως εξήγησε ο χειρουργός, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *